Административен термин - категорија

егзекутива повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Извршна власт.
Англиски: executive

единица повеќе

мн. единици
Вид збор: Именка, женски род
Дел од некаква целина, изделен поради посебноста на делокругот на дејноста, неговите специфични задачи, цели и сл.
Англиски: unit Албански: njësi

ЕМБ повеќе

Вид збор: Скратеница
(единствен матичен број) Единствена ознака на идентификационите податоци на граѓанинот кој се состои од 13 цифри и претставува исто така даночен број на граѓанинот како даночен обврзник.
Англиски: unique master citizen number

емственик повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Сигурносен црвено-жолт конец со кој се поврзуваат нотарските акти.
Англиски: files cord
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш