Административен термин - категорија

факсимил повеќе

мн. факсимили
Вид збор: Именка, машки род
Пресликан ракопис, документ и сл.
Англиски: facsimile Албански: faksimil
Печат со нечиј потпис.
Англиски: facsimile Албански: faksimil

фасцикла повеќе

мн. фасцикли
Вид збор: Именка, женски род
Кутија или папка за чување неповрзани документи.
Англиски: binder Германски: Faszikel

федерален повеќе

федерална
Вид збор: Придавка
Кој влегува во составот на федерацијата.
Англиски: federal
федеративен
Англиски: federal

федерализам повеќе

федерализмот
Вид збор: Именка, машки род
Систем на државно устројство врз федеративни принципи.
Англиски: federalism Албански: federalizëm

федеративен повеќе

федеративна
Вид збор: Придавка
Кој претставува федерација.
Англиски: federative

финанс повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Даночен орган.

фонд повеќе

мн. фондови
Вид збор: Именка, машки род
Установа, организација за укажување материјална помош за развивање на науката и уметноста.
Англиски: foundation Албански: fond
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш