Административен термин - категорија

царинарница повеќе

царинарницата
Вид збор: Именка, женски род
Државна установа што врши контрола над увезувани и извезувани стоки.
Англиски: customs Албански: zyra doganore

цариник повеќе

мн. цариници
Вид збор: Именка, машки род
службеник на царинарница
Англиски: customs officer Албански: doganier

царински повеќе

царинска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува а царина.
Англиски: customs Албански: doganore
Примери:
Царински преглед.

цензор повеќе

мн. цензори
Вид збор: Именка, машки род
Службено лице што врши цензура.
Англиски: censor Албански: cenzues

цензус повеќе

Види и: ценз (м.)
мн. цензуси
Вид збор: Именка, машки род
Организирано прибирање на разни податоци кое се спроведува во една држава.
Англиски: census

центар повеќе

мн. центри
Вид збор: Именка, машки род
Места каде што е сосредоточена некаква дејност, каде што се наоѓа некое раководство, управа.
Англиски: center
Раководен орган на организација, управа и сл.
Англиски: center
Како составен дел на називот на некои установи.
Англиски: center

централизација повеќе

централизацијата
Вид збор: Именка, женски род
Сосредоточување на голем дел од државните функции во централните установи.
Англиски: centralisation Албански: centralizim

циркулар повеќе

мн. циркулари
Вид збор: Именка, машки род
Директивен распис до потчинети организациони единици и поединци, окружница.
Англиски: circular Албански: cirkular, qarkore
Примери:
Циркуларот на Секретаријатот.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш