Анатомија - категорија

газ повеќе

мн. газови
Вид збор: Именка, машки род
Заден дел од човековото тело меѓу половината и нозете.
Англиски: bottom Албански: prapanicë, vithe, bithë

ганглија повеќе

мн. ганглии
Вид збор: Именка, женски род
Нервни јазли во централниот нервен систем и во внатрешните органи.
Англиски: ganglion Албански: qendër, nyje nervore

гениталии повеќе

Вид збор: Именка, множина
Полови органи.
Англиски: genitals Албански: gjenitale

глава повеќе

мн. глави
Вид збор: Именка, женски род
Дел од телото на човек или на животно во кој се наоѓа мозокот.
Англиски: head Албански: krye

гласен повеќе

гласни
Вид збор: Придавка
Што создава глас.
Англиски: vocal

гласилка повеќе

мн. гласилки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од говорниот апарат; гласни жици.
Англиски: vocal chord Албански: fije zëri

глоб повеќе

мн. глобови
Вид збор: Именка, машки род
очна длапка
Англиски: eye socket Албански: gropë syri

горновиличен повеќе

горновиличниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на горната вилица.
Англиски: upper jaw

града повеќе

мн. гради
Вид збор: Именка, женски род
Предниот дел од телото кај човекот и цицачите.
Англиски: breast Албански: gji
Дојка, цицка кај жените.
Англиски: breast Албански: gji

граден повеќе

градниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на гради.
Англиски: chest

гради повеќе

градите
Вид збор: Именка, множина
Преден дел на телото помеѓу вратот и стомакот.
Англиски: bust, breast Албански: gjoks

грб повеќе

мн. грбови
Вид збор: Именка, машки род
Заден дел од телото меѓу вратот и половината.
Англиски: back Албански: shpinë

грбен повеќе

грбниот
Вид збор: Придавка
Што е дел од грбот, што се однесува на грб.

грбник повеќе

мн. грбници
Вид збор: Именка, машки род
Рбет, рбетен столб.
Англиски: spine Албански: shpinë

грепка повеќе

мн. грепки
Вид збор: Именка, женски род
Брадавица на дојка.

грклан повеќе

мн. грклани
Вид збор: Именка, машки род
горниот дел од душникот
Англиски: throat Турски: gırtlak Албански: gabzherr

грло повеќе

мн. грла
Вид збор: Именка, среден род
Горниот дел од внатрешноста на вратот што се наоѓа помеѓу усната празнина и хранопроводникот.
Англиски: throat Албански: fyt, gushë

гуша повеќе

мн. гуши
Вид збор: Именка, женски род
Преден дел од вратот.
Англиски: neck Албански: qafë
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш