Анатомија - категорија

далак повеќе

мн. далаци
Вид збор: Именка, машки род
слезина
Англиски: spleen Турски: dalak Албански: shpënetkë, shpretkë

дванаесетпалечен повеќе

дванаесетпалечниот
Вид збор: Придавка
дванаесетпрстен
Англиски: duodenal

дванаесетпрстник повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Првиот дел од тенкото црево.
Латински: duodenum Англиски: duodenum

дијафрагма повеќе

мн. дијафрагми
Вид збор: Именка, женски род
Мускулна преграда меѓу градната и мускулната празнина.
Англиски: diaphragm Албански: diafragmë

дискус повеќе

мн. дискуси
Вид збор: Именка, машки род
Слој од рскавица меѓу прешлените.
Латински: Discus intervertebralis Англиски: spinal disk

дишник повеќе

Види и: душник (м.)
мн. дишници
Вид збор: Именка, машки род
душник
Англиски: windpipe Албански: gabzher

дланка повеќе

мн. дланки
Вид збор: Именка, женски род
Внатрешната страна на раката без прстите.
Англиски: palm Албански: shuplakë

дојка повеќе

мн. дојки
Вид збор: Именка, женски род
Орган со млечни жлезди на градите кај жената и соодветен орган кај женките на цицачите.
Англиски: breast Албански: gji, sisë

долактица повеќе

мн. долактици
Вид збор: Именка, женски род
Дел од раката помеѓу лакотот и дланката.
Англиски: forearm Албански: parakrah

долновиличен повеќе

долновиличниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на долната вилица.

дроб повеќе

мн. дробови
Вид збор: Именка, машки род
Внатрешен орган кај човекот или кај животно.
Англиски: lung Албански: mushkëri

дустабан повеќе

мн. дустабани
Вид збор: Именка, машки род
Рамно стапало.
Англиски: flatfoot Турски: düztaban Албански: shputërafsht

дустабан повеќе

Вид збор: Придавка
Што има рамни стапала.
Англиски: flatfooted Турски: düztaban Албански: shputërafshti

дустабанлија повеќе

мн. дустабанлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има рамни стапала.
Англиски: flatfooted Турски: düztaban Албански: shputërafshti

душалник повеќе

Види и: душник (м.)
мн. душалници
Вид збор: Именка, машки род
душник
Англиски: windpipe Албански: gabzher

душник повеќе

мн. душници
Вид збор: Именка, машки род
Дел од органите за дишење во форма на рскавична цевка која започнува од гркланот и продолжува до белите дробови.
Англиски: windpipe Албански: gabzher
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш