Анатомија - категорија

екстремитет повеќе

мн. екстремитети
Вид збор: Именка, машки род
Краен дел од телото.
Англиски: extremities Албански: ekstremitet

епидерм повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Површинскиот слој на кожата.
Англиски: epidermis Албански: epiderm

епител повеќе

мн. епители
Вид збор: Именка, машки род
Тенко, површинско ткиво на кожата (и на слузниците) што ги покрива надворешните и внатрешните делови од телото.
Англиски: epithelium Албански: epitel
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш