Анатомија - категорија

маде повеќе

мн. мадиња
Вид збор: Именка, среден род
Жлезда, дел од машкиот полов орган во кој се создава спермата.
Англиски: testicle, balls Албански: koqe, bole

мажлец повеќе

мн. мажлеци
Вид збор: Именка, машки род
Заострен крај на мекото непце на дното од усната празнина.
Латински: Epiglottis Англиски: epiglottis Албански: epiglotis

максиларен повеќе

максиларни
Вид збор: Придавка
Што е во врска со горниот дел на образот кон вилицата.
Англиски: maxillary Албански: maksilare, i nofullës

мандибула повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Долна вилица.
Латински: mandibula Англиски: mandible Албански: mandibula, nofulla e poshtme

материца повеќе

мн. материци
Вид збор: Именка, женски род
Внатрешен женски полов орган во кој се развива плодот.
Латински: uterus Англиски: womb Албански: mitër

матка повеќе

мн. матки
Вид збор: Именка, женски род
материца
Латински: uterus Англиски: womb Албански: mitër, uterus

мев повеќе

мн. мевови
Вид збор: Именка, машки род
стомак
Англиски: belly Албански: bark, stomak

меѓуножје повеќе

мн. меѓуножја
Вид збор: Именка, среден род
Дел од телото што се наоѓа мегу нозете.
Англиски: crotch

мездра повеќе

мн. мездри
Вид збор: Именка, женски род
тенка кожичка
Англиски: membrane Албански: membranë

менискус повеќе

мн. менискуси
Вид збор: Именка, машки род
Плочка од цврсто сврзно ткиво во зглобот на коленото.
Англиски: meniscus Албански: menisk, meniskus

меур повеќе

мн. меури
Вид збор: Именка, машки род
Во одреден израз.
Англиски: bladder Албански: fshikëz

меше повеќе

Види и: мев (м.)
мн. мешиња
Вид збор: Именка, среден род
мев
Англиски: belly Албански: bark

миокард повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Срцев мускул.
Англиски: myocardium Албански: miokardit

митра повеќе

мн. митри
Вид збор: Именка, женски род
матка, материца
Англиски: womb Албански: mitër

мишка повеќе

мн. мишки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од човековото тело што се наоѓа под рамото каде што се спојува раката со трупот.
Англиски: armpit

мозок повеќе

мн. мозоци
Вид збор: Именка, машки род
Централен орган на нервниот систем кај човекот и животните сместен во черепот на главата.
Англиски: brain Албански: tru

мозочен повеќе

мозочниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на мозок, што е дел од мозокот.
Англиски: brain

мочало повеќе

мн. мочала
Вид збор: Именка, среден род
Орган преку кој се исфрла мочта.
Англиски: urinary Албански: urinues, përshurrës

мочен меур повеќе

Види и: мочен (прид.)
мочниот меур
Вид збор: Сложенка
Орган што ја собира мочката.
Англиски: bladder

мочовод повеќе

мн. мочоводи
Вид збор: Именка, машки род
Канали низ кои се излачува мочката.
Англиски: urinary tract Албански: trakti urinar

мрежница повеќе

мн. мрежници
Вид збор: Именка, женски род
Внатрешна опна на очното јаболко што ги прима светлосните дразби.
Англиски: retina Албански: retinë

мускул повеќе

мн. мускули
Вид збор: Именка, машки род
Еластичен орган или негов дел кај човекот или животните кој со cтегање, собирање и отпуштање овозможува движење на делови или на целото тело.
Англиски: muscle Албански: muskël

мускулатура повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Систем од мускули на телото.
Англиски: muscular system Албански: muskulaturë

мускулен повеќе

Види и: мускул (м.)
мускулниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува ма мускул.
Албански: muskuli

мускулест повеќе

мускулестиот
Вид збор: Придавка
Што има цврcти, развиени мускули.
Англиски: muscular Албански: muskulorë
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш