Архаизам - категорија

забан повеќе

мн. забани
Вид збор: Именка, машки род
Дел од некогашната селска машка или женска горна облека од сукно, со ракави или без нив.

забанџија повеќе

мн. забанџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што изработува забани.

завоевател повеќе

Види и: завојувач (м.)
мн. завоеватели
Вид збор: Именка, машки род
завојувач
Англиски: conqueror

загон повеќе

мн. загони
Вид збор: Именка, машки род
Мера за површина.

заим повеќе

Види и: заем (м.)
мн. заими
Вид збор: Именка, машки род
Корисник на голем феудален имот (во Турското Царство).
Албански: shfrytëzues i pasuris feudale

зајави повеќе

зајават
Вид збор: Глагол, свршен
изјави
Англиски: declare Албански: deklaroj

зајчи повеќе

Види и: зајачки (прид.)
зајчиот
Вид збор: Придавка
зајачки

заклина повеќе

Види и: заколне (св.)
(се) заклинаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) заколне, (се) заколнува
Англиски: swear

заклучение повеќе

Види и: заклучок (м.)
мн. заклученија
Вид збор: Именка, среден род
заклучок
Англиски: conclusion

закмети повеќе

(се) закметат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане подолго време на функцијата кмет.
Албански: çifçi, kryebashkiak

закметува повеќе

Види и: кметува (несв.)
закметуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кметува.

закон повеќе

мн. закони
Вид збор: Именка, машки род
Вера, верски прописи.
Англиски: belief Албански: fe

законачи повеќе

законачат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане на конак, на ноќевање.

заман повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
време
Англиски: time Турски: zaman

замк повеќе

мн. замкови
Вид збор: Именка, машки род
Лепило од смола.
Англиски: glue

зандан повеќе

Види и: зандана (ж.)
мн. зандани
Вид збор: Именка, машки род
зандана
Англиски: dungeon Турски: zindan

зандана повеќе

мн. зандани
Вид збор: Именка, женски род
затвор, темница
Англиски: dungeon Турски: zindan

зарар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
штета, загуба
Англиски: loss Турски: zarar

зарф повеќе

мн. зарфови
Вид збор: Именка, машки род
Метална тацна за филџан.

затемнение повеќе

Види и: затемнување (ср.)
мн. затемненија
Вид збор: Именка, среден род
затемнување
Англиски: darkening

зачисли повеќе

зачислат
Вид збор: Глагол, свршен
вброи, вклучи
Англиски: include Албански: përfshij
(се зачисли) се вброи, се вклучи
Англиски: include Албански: përfshij

збоктиса повеќе

Види и: боктиса (св.)
збоктисаат
Вид збор: Глагол, свршен
боктиса
Англиски: bore Турски: bıkmak

зборлија повеќе

Види и: зборлив (прид.)
зборлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) зборлив
Англиски: talkative

згорница повеќе

мн. згорници
Вид збор: Именка, женски род
Плетенки што се плетат на горната страна на главата.
Англиски: plait Албански: gërsheta në pjesën e epërme të kokës

здолница повеќе

Види и: здолниште (ср.)
мн. здолници
Вид збор: Именка, женски род
Плетенки што се плетат од долната страна на главата.
Англиски: braid Албански: gërshtë në pjesën e poshtme të kokës

зеер повеќе

(едн.) зеерот
Вид збор: Именка, машки род
отров
Англиски: poison Турски: zehir Албански: helm
јад
Англиски: grief Албански: pikëllim

зеирлија повеќе

мн. зеирлии
Вид збор: Придавка
отровен
Англиски: poisonous Турски: zehirli
Исполнет со јад.
Англиски: pained

земјопис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
географија
Англиски: geography

земјотресение повеќе

Види и: земјотрес (м.)
мн. земјотресенија
Вид збор: Именка, среден род
земјотрес
Англиски: earthquake

земски повеќе

земскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на земја како административно организирана територија.
Англиски: district

зенгин повеќе

мн. зенгини
Вид збор: Именка, машки род
богаташ, богат човек
Англиски: millionaire Турски: zengin

зер повеќе

Види и: зеер (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
зеер, зеир
Англиски: poison

зил повеќе

мн. зилови
Вид збор: Именка, машки род
Бакарни плочки што ѕвечкаат.
Турски: zil

зилјар повеќе

мн. зилјари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што завидува, што е завидлив.
Англиски: envier

зилје повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
завист
Англиски: envy

златец повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Народен назив за месецот јули.
Англиски: july

зло повеќе

Вид збор: Прилог
лошо
Англиски: evil

злодеј повеќе

мн. злодеи
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Англиски: criminal

злодејание повеќе

Види и: злосторство (ср.)
мн. злодејанија
Вид збор: Именка, среден род
злосторство
Англиски: crime

злодејство повеќе

мн. злодејства
Вид збор: Именка, среден род
злосторство
Англиски: crime

знамение повеќе

мн. знаменија
Вид збор: Именка, среден род
Предзнак, навестување, најчесто лошо.
Англиски: omen

зограф повеќе

мн. зографи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што слика икони и фрески.
Англиски: painter

зографиса повеќе

зографисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наслика икона или фреска во црква.
Англиски: paint

зографство повеќе

(едн.) зографството
Вид збор: Именка, среден род
Занает на зографот, зографска дејност.

зод повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
глеѓ

зоди повеќе

зодат
Вид збор: Глагол, несвршен
глеѓосува

зодоса повеќе

зодосаат
Вид збор: Глагол, свршен
глеѓоса

зокум повеќе

мн. зокуми
Вид збор: Именка, машки род
леандер
Латински: Herium oleander Англиски: oleander Турски: zakkum Албански: leandër

золота повеќе

мн. золоти
Вид збор: Именка, женски род
Стара монета од времето на османлиската власт со вредност помала од грош.

зорле повеќе

Вид збор: Прилог
Со сила, на сила.
Англиски: forcedly Турски: zorla

зорнина повеќе

мн. зорнини
Вид збор: Именка, женски род
Рана зора, време на развиделување, пред изгревање на сонцето.
Англиски: dawn

зрачка повеќе

Види и: зрак (м.)
мн. зрачки
Вид збор: Именка, женски род
зрак
Англиски: ray

зулум повеќе

мн. зулуми
Вид збор: Именка, машки род
зло, насилство, терор, тиранија
Англиски: violence Турски: zulüm

зулумќар повеќе

мн. зулумќари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прави зулум, насилник.
Англиски: perpetrator

зулумџија повеќе

Види и: зулумќар (м.)
мн. зулумџии
Вид збор: Именка, женски род
зулумќар
Англиски: perpetrator

зулуф повеќе

мн. зулуфи
Вид збор: Именка, машки род
бакенбарди
Англиски: sideburns Турски: zülüf
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш