Архаизам - категорија

објава повеќе

мн. објави
Вид збор: Именка, женски род
Писмен документ што служи како легитимација.
Албански: fletë udhëtimi

обружа повеќе

обружаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, накити некого или нешто.
Англиски: decorate Албански: dekoroj, stolis
Опреми со оружје, вооружи некого.
Англиски: arm Албански: armatos
(се обружа) Се дотера, се накити.
Англиски: adorn Албански: stolisem, dekorohem
(се обружа) Се опреми со оружје, се вооружи.
Англиски: arm Албански: armatosem

овтика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
туберкулоза
Англиски: tubercolosis

овтикаллија повеќе

мн. овтикаллии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) туберкулозен

оглед повеќе

мн. огледи
Вид збор: Именка, машки род
Гледање, посета на девојка што е за мажење.

огледник повеќе

мн. огледници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ја гледа девојката што е за мажење.
Англиски: go-between

одаја повеќе

мн. одаи
Вид збор: Именка, женски род
соба, просторија
Англиски: room Турски: oda

одвет повеќе

мн. одвети
Вид збор: Именка, машки род
одговор
Англиски: response

одвети повеќе

одветат
Вид збор: Глагол, свршен
Одговори.

одглади повеќе

Вид збор: Прилог
од глад

одличие повеќе

мн. одличија
Вид збор: Именка, среден род
особина, одлика
Англиски: feature Албански: tipar, veçori
одликување
Англиски: honour Албански: çmim, shpërblim

ока повеќе

мн. оки
Вид збор: Именка, женски род
Мерка за тежина - 1282 грама.
Англиски: weight Турски: okka

окалки повеќе

Вид збор: Именка, множина
очила
Англиски: glasses

оканик повеќе

мн. оканици
Вид збор: Именка, машки род
сад
Албански: pjatë
Тег за мерење тежина од една ока.
Албански: peshoj për një okë

оканица повеќе

мн. оканици
Вид збор: Именка, женски род
Метален сад за мерење течност што собира една ока.
Албански: okanik, enë për matjen që mban një okë

оклопник повеќе

мн. оклопници
Вид збор: Именка, машки род
војник со оклоп

округ повеќе

мн. окрузи
Вид збор: Именка, машки род
Поголема административна територијална единица.
Англиски: district

окружница повеќе

мн. окружници
Вид збор: Именка, женски род
Службено писмо наменето на повеќе лица или установи со иста содржина; циркуларно писмо.
Англиски: circular

опкружение повеќе

Види и: опкружи (св.)
мн. опкруженија
Вид збор: Именка, среден род
опкружување
Англиски: surrounding Албански: rreth, qark

оправдание повеќе

Види и: оправда (св.)
мн. оправданија
Вид збор: Именка, среден род
причина, основаност
Англиски: reason Албански: arsyetim
Оправдување, образложение, доказ за некаква постапка.
Англиски: justification Албански: arsyetim, justifikim

опроштение повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
прошка
Англиски: excuse

опурчак повеќе

мн. опурчаци
Вид збор: Именка, машки род
Искинат, неупотреблив опинок.

орман повеќе

мн. ормани
Вид збор: Именка, машки род
Многу густа шума.
Англиски: forest Турски: orman Албански: pyll i dendur

ороз повеќе

Види и: петле (ср.)
мн. орози
Вид збор: Именка, машки род
петле
Англиски: cock Турски: horoz

оружа повеќе

оружаат
Вид збор: Глагол, свршен
Подготви, дотера, убеди (за прошетка, за пат).
Англиски: equip Албански: pregatitë, rregulloj

осмина повеќе

мн. осмини
Вид збор: Именка, женски род
Определен формат на книга.
Албански: një e teta

осмокласник повеќе

мн. осмокласници
Вид збор: Именка, машки род
Ученик во гимназија, средна школа.
Албански: mxënës gjimnazi, i shkollës së mesme

отоман повеќе

мн. отомани
Вид збор: Именка, машки род
Bид мек миндерлак, мебел што служи за одмор, за седење, лежење.
Англиски: sofa Турски: otoman

отпее повеќе

Види и: пее (несв.)
отпеат
Вид збор: Глагол, свршен
Прочита напишан текст.
Англиски: read Албански: lexoj, këndoj

отсуди повеќе

отсудат
Вид збор: Глагол, свршен
Осуди некого, донесе пресуда против некого.
Англиски: convict Албански: dënoj, shpall fajtor
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш