Архаизам - категорија

ѕвездочатец повеќе

мн. ѕвездочатци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ја чита, што ја претскажува судбината по ѕвездите.
Англиски: astrologer

ѕрнѕурка повеќе

мн. ѕрнѕурки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од накитот во носијата, сребрен украс за на глава, синџир со ситни пари што се спушта над челото.
Албански: stoli balli

ѕрцала повеќе

Вид збор: Именка, множина
очила
Англиски: glasses
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш