Архаизам - категорија

џамадан повеќе

мн. џамадани
Вид збор: Именка, машки род
Вид елек, извезен со сребро и свила.
Англиски: vest Турски: camadan

џамбаз повеќе

мн. џамбази
Вид збор: Именка, машки род
Трговец со коњи.
Англиски: horse trader Турски: cambaz

џамфес повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
вид на свилена ткаенина
Турски: canfes

џан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
душа, живот
Англиски: soul Турски: can

џанам повеќе

Вид збор: Честичка
душо моја, душице, животе мој
Англиски: darling Турски: canım

џангарак повеќе

мн. џангараци
Вид збор: Именка, машки род
ѕвонец, ѕвонче, прапорец
Англиски: bell Турски: çangırtı

џафте повеќе

Вид збор: Придавка
евтин, мал
Примери:
Социјалниот живот во маалото се одвивал на џафте корзо покрај Вардар пред Железниот мост.

џеваир повеќе

мн. џеваири
Вид збор: Именка, машки род
Бесценет камен; нешто од сребро, злато и бесценети камења.
Англиски: precious Турски: cevahir

џевап повеќе

мн. џевапи
Вид збор: Именка, машки род
одвет, одговор
Англиски: response Турски: cevap

џевердан повеќе

мн. џевердани
Вид збор: Именка, машки род
Вид пушка украсена со седеф и скапоцени камења.
Англиски: rifle

џеза повеќе

мн. џези
Вид збор: Именка, женски род
глоба, парична казна
Англиски: penalty Турски: ceza

џелеп повеќе

мн. џелепи
Вид збор: Именка, машки род
Трговец кој купува, гои и препродава добиток на јадро.
Англиски: livestock wholesaler Турски: celep Албански: tregëtar blegtroral me shumicë

џелепски повеќе

џелепска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на џелеп.
Примери:
(нар. поез.) чедо џелепско

џенабет повеќе

мн. џенабети
Вид збор: Именка, машки род
Несреќен, колнат, проклет човек.
Англиски: unlucky fellow Турски: cenabet
неранимајко, никаквец
Англиски: bastard

џенем повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
пекол
Англиски: hell Турски: cehennem

џенк повеќе

мн. џенкови
Вид збор: Именка, машки род
бој, битка
Англиски: battle Турски: cenk

џепане повеќе

Вид збор: Именка, среден род
муниција
Англиски: ammunition Турски: cephane

џереме повеќе

мн. џеремиња
Вид збор: Именка, среден род
глоба, џеза
Англиски: penalty Турски: cereme

џефа повеќе

Види и: џева (ж.)
(едн.) џефата
Вид збор: Именка, женски род
џева
Англиски: noise

џида повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Копје, дршка од бајрак.

џинџефил повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
ѓумбир
Латински: gingiber Англиски: ginger Турски: zencefil Албански: xhenxhefil

џока повеќе

мн. џоки
Вид збор: Именка, женски род
Вид куса машка и женска облека, еден вид тесен елек.
Англиски: vest

џубе повеќе

мн. џубиња
Вид збор: Именка, среден род
Долга машка облека без ракави.
Турски: cübbe
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш