Архитектура и градба - категорија

лавиринт повеќе

мн. лавиринти
Вид збор: Именка, машки род
Сложена градба, непрегледно место со многу испреплетени ходници или улички, во кои е тешко за ориентација и тешко се доаѓа до излезот.
Англиски: labyrinth Албански: labirint

ладилник повеќе

мн. ладилници
Вид збор: Именка, машки род
Просторија во која се чуваат продукти на ниска температура.
Англиски: refrigerated room Албански: dhomë frigorifer

лајсна повеќе

мн. лајсни
Вид збор: Именка, женски род
Долга, тесна дрвена, метална или пластична летвичка со која cе покриваат или се спојуваат рабови од нешто.
Англиски: lath Германски: Leiste

лак повеќе

мн. лакови
Вид збор: Именка, машки род
свод
Англиски: ceiling Албански: qemer

ламела повеќе

мн. ламели
Вид збор: Именка, женски род
Станбен блок составен од повеќе згради надоврзани една на друга во цикцак-линија.
Англиски: block Албански: bllok godinash

ламинат повеќе

мн. ламинати
Вид збор: Именка, машки род
Вид пластичен под составен од мали парчиња што се поврзуваат.
Англиски: laminate Албански: laminat

ламинатен повеќе

ламинатниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на ламинат.
Англиски: laminated

ламперија повеќе

мн. ламперии
Вид збор: Именка, женски род
Заштитна или украсна облога од дрво, пластика или од друг материјал што се става на внатрешна страна од ѕид или на таван.
Англиски: wood paneling

лента повеќе

мн. ленти
Вид збор: Именка, женски род
Дел од пат или од поширока улица.
Англиски: strip Албански: patekë

лепенка повеќе

мн. лепенки
Вид збор: Именка, женски род
Зграда што со еден свој ѕид е залепена за друга зграда.
Англиски: semi-detached house Албански: ndërtes e ngjitur me tjetrën

лесонит повеќе

(едн.) лесонитот
Вид збор: Именка, машки род
Плоча од ситни дрвени парчиња.
Англиски: compressed wood

летва повеќе

мн. летви
Вид збор: Именка, женски род
Долго, релативно тесно и тенко парче дрво што служи за правење огради, дрвени конструкции итн.
Англиски: lath

лизгалиште повеќе

мн. лизгалишта
Вид збор: Именка, среден род
Објект во кој вештачки се одржува површина со мраз заради практикување на спорт, за вежбање и за натпревари.
Англиски: ice stadium Албански: shesh patinazhi

липовина повеќе

мн. липовини
Вид збор: Именка, женски род
Липово дрво што се употребува за градба или огрев.
Англиски: basswood

лоби повеќе

мн. лобија
Вид збор: Именка, среден род
Просторија пред влезот во сала во британскиот или американскиот парламент, каде што пратениците се среќаваат со различни граѓански или други групи.
Англиски: lobby Албански: lobi

лоѓија повеќе

мн. лоѓии
Вид збор: Именка, женски род
Балкон вовлечен во внатрешниот дел.
Англиски: loggia

лоџа повеќе

мн. лоџи
Вид збор: Именка, женски род
Полуотворен трем; галерија со лакови.
Англиски: loggia
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш