Архитектура и градба - категорија

фасада повеќе

мн. фасади
Вид збор: Именка, женски род
Предната страна на зграда, лицето.
Англиски: facade Француски: façade Албански: fasadë, ballinë

фасаден повеќе

фасадна
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што припаѓа на фасада.

фасадер повеќе

мн. фасадери
Вид збор: Именка, машки род
Работник што работи на фасади.

фоаје повеќе

мн. фоајеа
Вид збор: Именка, среден род
Во театар, кино, концертна сала - просторија во која се задржува публиката пред претставата и за време на паузите.
Англиски: foyer Француски: foyer

фриз повеќе

мн. фризови
Вид збор: Именка, машки род
Архитектонски фасаден елемент што се состои од фигури, ликови или орнаменти.
Англиски: frieze

фуга повеќе

мн. фуги
Вид збор: Именка, женски род
Меѓупростор меѓу ѕиданите цигли, камен или плочки исполнет со некаква смеса.
Англиски: joint

фундамент повеќе

мн. фундаменти
Вид збор: Именка, машки род
основа, темел
Англиски: foundations Албански: fundament
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш