Архитектура и градба - категорија

шесткатен повеќе

шесткатна
Вид збор: Придавка
Што е на шест ката.
Англиски: six storeys

шесткатница повеќе

мн. шесткатници
Вид збор: Именка, женски род
Зграда на шест ката.

шестокатен повеќе

Види и: шесткатен (прид.)
шестокатна
Вид збор: Придавка
Што е на шест ката.
Англиски: six storeys

шестокатница повеќе

Види и: шесткатница (ж.)
мн. шестокатници
Вид збор: Именка, женски род
Зграда на шест ката.

шиндра повеќе

мн. шиндри
Вид збор: Именка, женски род
Мала танка и тесна штичка, која се употребува за тавани и покриви.
Англиски: shingle Германски: Schindel

школа повеќе

мн. школи
Вид збор: Именка, женски род
Зграда во која се обучува.
Англиски: school Албански: shkollë

шпајз повеќе

(едн.) шпајзот
Вид збор: Именка, машки род
Килерче за храна, обично покрај кујната.
Англиски: pantry Германски: Speisekammer

шперплоча повеќе

мн. шперплочи
Вид збор: Именка, женски род
Танка дрвена плоча за изработување мебел, врати и сл.
Англиски: plywood panel

штук повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Мешавина од песок, гипс и вода со која се прават фигури и орнаменти на фасадата или на зидовите на згради.
Англиски: stucco Германски: Stuck
Украси од ваква мешавина.
Англиски: stucco Германски: Stuck

штукатор повеќе

Види и: штук (м.)
мн. штукатори
Вид збор: Именка, машки род
мајстор за штук
Англиски: stuccoworker

шупа повеќе

мн. шупи
Вид збор: Именка, женски род
Просторија, куќарка за сместување дрва, јаглен и сл.
Англиски: shed Германски: Schuppen

шут повеќе

мн. шутови
Вид збор: Именка, машки род
Урнатини, материјалот од разурната зграда.
Англиски: debris Германски: Schutt Албански: rrënoj
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш