Архитектура и градба - категорија

ѕид повеќе

мн. ѕидови
Вид збор: Именка, машки род
Вертикален дел од куќа, зграда и др. врз којшто лежи покривот или дел што го преградува внатрешниот простор.
Англиски: wall Албански: mur

ѕида повеќе

ѕидаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гради, прави ѕид (од камен, тула, бетон), куќа, зграда и др.
Англиски: build

ѕидар повеќе

мн. ѕидари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ѕида ѕид, куќа; занаетчија што се занимава со ѕидање, со градење куќа, згради и др.
Англиски: bricklayer

ѕидарија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
ѕидарска вештина
Англиски: masonry
нешто изѕидано
Англиски: brickwork

ѕидарство повеќе

(едн.) ѕидарството
Вид збор: Именка, среден род
Ѕидарски занает; ѕидарска дејност.
Англиски: masonry

ѕидина повеќе

мн. ѕидини
Вид збор: Именка, женски род
масивен ѕид
Англиски: wall

ѕидиште повеќе

мн. ѕидишта
Вид збор: Именка, среден род
ѕид
Англиски: wall Албански: mur

ѕидоса повеќе

Види и: ѕида (несв.)
ѕидосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи ѕид, огради со ѕид.
Англиски: build
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш