Астрономија - категорија

квачка повеќе

мн. квачки
Вид збор: Именка, женски род
Соѕвездието Плејада; најсјајната ѕвезда во тоа соѕвездие.
Албански: ylli më i ndritshëm në plejadë

кентаур повеќе

мн. кентаури
Вид збор: Именка, машки род
Во астрономијата - соѕвездие во јужната хемисфера.
Англиски: centaur Албански: kentaur në astronomi

комета повеќе

мн. комети
Вид збор: Именка, женски род
Небесно тело што се состои од глава и од сјајна опашка; ѕвезда со опашка, опашеста ѕвезда.
Англиски: comet

конјункција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Положба на две небески тела во иста линија со Земјата.
Англиски: conjunction Албански: konjunksion

констелација повеќе

мн. констелации
Вид збор: Именка, женски род
Меѓусебна положба на ѕвездите.
Англиски: constellation Албански: konstellacion, yllësi

корона повеќе

мн. корони
Вид збор: Именка, женски род
Круг околу сонцето.
Англиски: corona Албански: kurorë, brerore

космогонија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Област од астрономијата што го проучува настанокот и развитокот на небесните тела и нивните системи, особено на Сончевиот Систем.

космологија повеќе

(едн. )
Вид збор: Именка, женски род
Област од астрономијата што ги проучува законите што владеат во вселената.
Англиски: cosmology

космос повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
вселена
Англиски: universe

котар повеќе

мн. котари
Вид збор: Именка, машки род
Народниот назив за соѕвездието Пегаз.
Англиски: Pegasus Албански: emërtim popullor i plejadës Pegaz

краткодневица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Најкусиот зимcки ден; зимски солстициум.
Англиски: winter solstice

круна повеќе

мн. круни
Вид збор: Именка, женски род
Светол ореол околу сонцето при затемнување.
Англиски: corona Албански: kurorë, brerore

кулминација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Премин на небесно тело низ меридијанот на дадено место од Земјата.
Англиски: culmination Албански: kulminacion

Кумова Слама повеќе

Вид збор: Сложенка
Галаксија во која се наоѓа и Сончевиот Систем.
Англиски: Milky Way
а - б - в - г - д - е - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х