Аугментатив - категорија

ножиште повеќе

мн. ножишта
Вид збор: Именка, среден род
нога
Англиски: leg Албански: këmbë e madhe
нож
Англиски: knife Албански: thikë e madhe

ноктиште повеќе

мн. ноктишта
Вид збор: Именка, среден род
нокот
Англиски: nail

носиште повеќе

Види и: нос (м.)
мн. носишта
Вид збор: Именка, среден род
нос
Англиски: nose Албански: hundë e madhe
б - в - г - д - ж - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш