Безлично - категорија

забавно повеќе

Вид збор: Прилог
Станува забавно.
Англиски: entertainig
Примери:
Овде му беше забавно.

забелее повеќе

(се) забелеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави виделина, светлина.
Англиски: dawn Албански: zbardhet, gdhin

завечери повеќе

(се) завечери
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да настапува вечер.
Англиски: darken

завидели повеќе

(се) завидели
Вид збор: Глагол, свршен
Почнува виделина.
Англиски: lighten

загади повеќе

загадат
Вид збор: Глагол, свршен
(ми, ти, му... се загади) згади
Англиски: disgust Албански: fëlliq

загрми повеќе

Види и: грми (несв.)
загрмат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да грми.
Англиски: thunder Албански: bubullon

задени повеќе

(се) задени
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да осамнува, да се разденува.
Англиски: sunrise

заесени повеќе

заесенат
Вид збор: Глагол, свршен
се заесени
Англиски: autum Албански: vjeshtë
(се заесени) Настапи, почне есен.
Англиски: autum Албански: vjeshtë

зазими повеќе

зазимат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) зазими
Албански: dimër
(се зазими) Настапи, почне зима.
Албански: dimër

зазимува повеќе

Види и: зазими (св.)
зазимуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се зазимува) се зазими
Албански: bëhet dimër

зазори повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се разденува, да се развиделува, се појави зора.
Англиски: lighten Албански: agon, gdhin
(се зазори) Настапи зора.
Англиски: dawn Албански: gdhin, agon

зајужи повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
За времето како метеоролошка состојба - се затопли.

заквечери повеќе

(се) заквечери
Вид збор: Глагол, свршен
Настапи квечерина.
Англиски: darken

залади повеќе

заладат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане ладно.
Англиски: cool off Албански: ftoh

замрачи повеќе

замрачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се замрачи) Настапи мрак, се затемни.
Англиски: darken Албански: errësohet

замрзи повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ме (те, го...) фаќа мрза, да станувам мрзлив.
Англиски: laze

замркне повеќе

Види и: мркне (несв.)
замркнат
Вид збор: Глагол, свршен
(ме, те, го...) Фати мрак, го стемни (на пат, при некоја работа).
Англиски: darken Албански: zë nata, zë terri

заноќи повеќе

заноќат
Вид збор: Глагол, свршен
Настапи, падне ноќ.
Англиски: darken Албански: errësohet
(се заноќи) Настапи, падне ноќ.
Англиски: darken Албански: bëhet natë

запролети повеќе

(се) запролетило
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да доаѓа пролет.
Англиски: spring

засени повеќе

засенат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане сенка.
Англиски: shadow Албански: bëj hije, errësoj

заслади повеќе

засладат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заслади) Ми (ти, му...) стане слатко.
Англиски: taste good Албански: shije të ëmbël

засмади повеќе

Види и: смади (несв.)
засмадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува смад.
Албански: vjen era

застуди повеќе

Види и: студи (несв.)
застудат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане студено.
Англиски: cool off Албански: bëhet ftohtë
(ми, ти, му... застуди) Ми стане студено.
Англиски: freeze Албански: ngricë

затемни повеќе

затемнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затемни) Стане темно; се стемни.
Албански: errësirë

зблуе повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л. едн. ми, ти, му ... се) Почувствува нагон за повраќање.
Англиски: puke

зборави повеќе

(се) зборави
Вид збор: Глагол, свршен
(ми ти, му... се) Стане лошо некому во стомакот, се смачи.

згади повеќе

(се) згадат
Вид збор: Глагол, свршен
(ми, ти, му...) се гади
Англиски: disgust Албански: neverit, gërdit

згрми повеќе

згрмат
Вид збор: Глагол, свршен
(еднокр.) грми
Англиски: thunder Албански: bubullimë

згрози повеќе

(се) згрозат
Вид збор: Глагол, свршен
Ми (ти, му ...) стане лошо.
Англиски: disgust Албански: bëhet keq

здаде повеќе

(се) здадат
Вид збор: Глагол, свршен
(ми, ти, му...) Успее во нешто, се покаже некому добра можност за нешто.
Англиски: succeed Албански: arrij sukses, më erdhi në këmbë

здодее повеќе

здодеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане некому здодевно.
Англиски: bore Албански: mërzitet
(се здодее) Не му е интересно повеќе.
Англиски: bore Албански: mërzitet

здрачи повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Се раздени.
Англиски: brighten

знае повеќе

знам
Вид збор: Глагол, несвршен
(се знае) познато е, јасно е
Англиски: clear Албански: qartë
б - в - г - д - з - и - ј - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ч