Безлично - категорија

мириса повеќе

мирисаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се чувствува мирис на нешто.
Англиски: smell Албански: vjen erë

може повеќе

можам
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Возможно е, дозволено е.
Англиски: can Албански: mund

мора повеќе

мораат
Вид збор: Глагол, несвршен
Треба, потребно е.
Англиски: must

мрачи повеќе

(се) мрачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се спушта мрак, се стемнува.
Англиски: darken Албански: errësohet

мрзи повеќе

мрзат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ме, те, го, ја, не, ве, ги мрзи) Нема волја за работа.

мркне повеќе

(се) мркнат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стемнува
б - в - г - д - з - и - ј - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ч