Безлично - категорија

обдени повеќе

(се) обдени
Вид збор: Глагол, свршен
Стане ден, се раздени.

облачи повеќе

(се) облачеше
Вид збор: Глагол, несвршен
Се покрие со облаци, се наоблачи.
Англиски: cloud Албански: mjagullohet, vrënjtet
(се облачи) се мурти, се лути
Англиски: sulk Албански: vrënjtet, hidhërohet

одврати повеќе

одвратат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одврати) Ми (ти, му...) се згади, почувствува одвратност.
Англиски: disgust Албански: neveri

одруча повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(ми се одруча) Изгуби желба за ручање, јадење.

омркне повеќе

омркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се стемни, падне ноќ.
Англиски: darken Албански: erret

опролети повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
запролети

освежи повеќе

освежат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане свежо, поладно од порано.
Англиски: freshen Албански: freskohet

осети повеќе

осетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се осети) се насети, се предосети
Англиски: sense Албански: ndjej

оснежи повеќе

оснежило
Вид збор: Глагол, свршен
Падне малку снег.
Англиски: snow

остане повеќе

останат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Се зачува, преостане во еден помал или поголем дел, од нешто што се губи, што исчезнува.
Англиски: remain Албански: u humb
Треба да се направи уште нешто.
Англиски: remain Албански: duhet bërë
б - в - г - д - з - и - ј - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ч