Безлично - категорија

работи повеќе

работат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се работи) Се врши нешто.
Англиски: perform Албански: kryej
(се работи) Насочи, дејствува кон.
Англиски: subject
(се работи) - Ми се работи (желба да се врши нешто).
Англиски: desire Албански: dëshiron

разболи повеќе

разболат
Вид збор: Глагол, свршен
заболи
Англиски: hurt Албански: dhemb
Примери:
Срце ја разболе

развидели повеќе

(се) развидели
Вид збор: Глагол, свршен
раздени, самне
Англиски: brighten Албански: ndrit, zbardhet
Примери:
Ме развидели по патот.
(се развидели) се раздени се, осамне
Англиски: brighten Албански: ndrit, zbardhet
Примери:
Многу брзо потоа се развидели.

раздени повеќе

разденило
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) развидели, самне
Англиски: dawn Албански: agon, gdhin
Примери:
И го разденило на една планина.
(се раздени) Стане видело, осамне.
Англиски: dawn Албански: gdhin, zbardh, agon
Примери:
Додека се врати од работа, се раздени.

раззори повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(се) раззори
Примери:
(Се) раззори веќе.
б - в - г - д - з - и - ј - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ч