Безлично - категорија

сака повеќе

сакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ми, му, им се сака) по волја, по ќеиф
Англиски: desire Албански: qejf

слушне повеќе

Види и: слуша (несв.)
слушнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се слушне) Се рашири вест, се искаже мислење и сл.
Англиски: spread Албански: dëgjohet

смее повеќе

(се) смеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ми, ти, му... се смее) Се смее некому.
Англиски: laugh at Албански: qesh me

смрачи повеќе

смрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане мрак.
Англиски: darken Албански: errësi
(се смрачи) Настапи мрак.
Англиски: darken Албански: errësirë

сноќи повеќе

(се) сноќило
Вид збор: Глагол, свршен
Фати ноќ некого.
Албански: erret
(се сноќи) Падне, настане ноќ.
Албански: bëhet natë

спие повеќе

спијат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ми се спие) Има желба да се одмори.
Англиски: sleep Албански: fle

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. едн.) се случи
Англиски: happen
Во состав со кратка дативна заменска форма и прилог.
Англиски: feel

стемни повеќе

(се) стемнило
Вид збор: Глагол, свршен
Затекне мрак.
Англиски: darken Албански: erret, ngrys
Примери:
Не стемни на патот.
(се стемни) Падне мрак.
Англиски: darken Албански: erret, ngrys
Примери:
(разг.) Ми се стемни пред очи.

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стори) се причини
Англиски: seem Албански: duket

страеше повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(само во имперфект) се плаши, осеќа страв
Примери:
Ме страеше од него.

стресе повеќе

стресат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува треска.
Англиски: shake Албански: trondit

студенее повеќе

студенеат
Вид збор: Глагол, несвршен
За време - станува студено.

студи повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Ладно е.
Англиски: freeze
Примери:
Вчера многу студеше.
б - в - г - д - з - и - ј - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ч