Биологија - категорија

абиогенеза повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Теорија која го разгледува создавањето на живот од нежива материја.
Англиски: abiogenesis

анатомија повеќе

анатомијата
Вид збор: Именка, женски род
Наука што ги проучува составот и градбата на живите суштества.
Англиски: anatomy Албански: anatomi

антропоид повеќе

мн. антропоиди
Вид збор: Именка, машки род
Суштество во човечка форма.
Англиски: anthropoid

асексуален повеќе

асексуалниот
Вид збор: Придавка
Без полови органи.
Англиски: asexual

асимилација повеќе

(едн.) асимилацијата
Вид збор: Именка, женски род
Процес на претворање на сварената храна во материи што градат телесни ткива.
Англиски: assimilation Албански: asimilim

атавизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Случај кога кај некои живи суштества се јавуваат некои особини наследени од многу далечни предци.
Англиски: atavism

атрофија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Смалување, слабеење, сушење на некој орган или ткиво поради негова недоисхранетост или долга неактивност.
Англиски: atrophy Албански: atrofi
Примери:
Констатирана е атрофија на едниот бубрег.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш