Биологија - категорија

матица повеќе

мн. матици
Вид збор: Именка, женски род
Целосно полово развиена пчела што несе јајца од кои се создава ново пчелно семејство.
Англиски: queen bee Албански: amzë

мелез повеќе

мн. мелези
Вид збор: Именка, машки род
Живо суштество настанато со вкрстување на две раса, два вида.
Англиски: half-breed Турски: melez

мелези повеќе

(cе) мелезат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се вкртува со друг од различна раса или вид.
Англиски: crossbreed

мем повеќе

мн. меми
Вид збор: Именка, машки род
Стекнато знаење кај живите организми кое се пренесува преку комуникација.
Англиски: meme

мембрана повеќе

мн. мембрани
Вид збор: Именка, женски род
Тенка кожичка, преграда.
Англиски: membrane Албански: membranë

меметика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Концепт во теоријата на еволуциони модели на пренесување културолошки податоци.
Англиски: memetics

мерџан повеќе

мн. мерџани
Вид збор: Именка, машки род
корал, украс од корал
Англиски: coral Турски: mercan

метаболизам повеќе

(едн.) метаболизмот
Вид збор: Именка, машки род
Процес на размена на материите во организмот.
Англиски: metabolism

микроб повеќе

мн. микроби
Вид збор: Именка, машки род
микроорганизам
Англиски: microbe

микробиолог повеќе

мн. микробиолози
Вид збор: Именка, машки род
Специјалист по микробиологија.
Англиски: microbiologist

микробиологија повеќе

(едн.) микробиологијата
Вид збор: Именка, женски род
Дел од биологијата што се занимава со проучување на микроорганизмите, микробите.
Англиски: microbiology

микроорганизам повеќе

мн. микроорганизми
Вид збор: Именка, машки род
Најмал организам видлив само под микроскоп.
Англиски: microorganism

мимикрија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Способност на некои животни и растенија да се менуваат по изгледот и бојата според околината заради заштита од природните непријатели.
Англиски: mimicry Албански: mimikri

млеч повеќе

(едн.) млечот
Вид збор: Именка, машки род
Семена течност со кој мажјакот на рибата ја оплодува икрата.
Англиски: spawn Албански: farë

морфологија повеќе

(едн.) морфологијата
Вид збор: Именка, женски род
Наука за формите - гранка од биологијата која ги изучува формата и градбата на живите организми.
Англиски: morphology Албански: morfologji

мувла повеќе

(едн.) мувлата
Вид збор: Именка, женски род
Паразит, вид габички кои виреат на влажни и непроветрени места.
Англиски: mould

мувлив повеќе

мувливиот
Вид збор: Придавка
Што е зафатен со мувла.
Англиски: mouldy

мусе повеќе

мн. мусиња
Вид збор: Именка, среден род
ждребе
Англиски: colt

мутант повеќе

мн. мутанти
Вид збор: Именка, машки род
Организам што претрпел промена во наследните особини.
Англиски: mutant

мутација повеќе

мн. мутации
Вид збор: Именка, женски род
Наследно пренеcување на некоја промена во организмот што не е резултат на вкрстување.
Англиски: mutation Албански: mutacion

мутира повеќе

мутираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За живи организми - со мутација промени, менува својства, особини.
Англиски: mutate Албански: bëj mutacion
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш