Ботаника - категорија

обетка повеќе

мн. обетки
Вид збор: Именка, женски род
менѓуша
Латински: Fuchsia hybrida Англиски: fuchsia Албански: fuksia, lloj lule

обреже повеќе

обрежат
Вид збор: Глагол, свршен
Изреже, исече краишта на нешто, обично вршки, гранчиња на растение.
Англиски: prune Албански: krasis

овес повеќе

(едн.) овесот
Вид збор: Именка, машки род
Вид едногодишно житно растение и неговиот зрнест плод кој се употребува обично за исхрана на коњите;
Латински: Avena sativa Англиски: oats Албански: tërshërë

овошен повеќе

Види и: овошје (ср.)
овошни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на овошје, што е од овошје.
Албански: peme, pemësh

овошје повеќе

мн. овошја
Вид збор: Именка, среден род
Плодови од овошни растенија што служат за исхрана.
Англиски: fruit Албански: pemë, frutë

овошка повеќе

мн. овошки
Вид збор: Именка, женски род
Дрво што раѓа овошни плодови.
Англиски: fruit tree Албански: pemë

огојка повеќе

Види и: угојка (ж.)
мн. огојки
Вид збор: Именка, женски род
угојка
Албански: lloj bime, trashe

огрозд повеќе

мн. огрозди
Вид збор: Именка, машки род
Грмушка со долги, прави и трнливи гранки во вид на ластари, со мали, темнозелени, назабени листови и мали, топчести или овални жолто - зеленикави плодови со сочно, проѕирно месо и киселкав вкус;
Латински: Ribes grossularia Англиски: gooseberry Албански: lloj kaçubë, stafidhe

одвод повеќе

мн. одводи
Вид збор: Именка, машки род
Млада гранка што расте непосредно од стеблото.
Англиски: twig Албански: degë

окрек повеќе

мн. окреци
Вид збор: Именка, машки род
Вид зелена кончеста алга што расте во застоени води.
Латински: Conferva Англиски: duckweed Албански: algë moçalore

окце повеќе

мн. окца
Вид збор: Именка, среден род
За компир - место од каде што про'ртува.
Албански: sythe patateje
Пупка, место од каде што развиваат млади гранчиња.
Англиски: bud Албански: gonxhe

олеандер повеќе

мн. олеандри
Вид збор: Именка, машки род
Вид декоративно растение со долги и тесни листови, со бели, бледо-розови или светловиолетови цветови.
Латински: Nerium oleander Англиски: oleander Албански: dafinö, landör, lule kishe

олисти повеќе

олистат
Вид збор: Глагол, свршен
За дрво - добие нови лисје.
Албански: gjethoj

омајниче повеќе

мн. омајничиња
Вид збор: Именка, среден род
Планинско или полско цвеќе со јадри црвени или златестожолти цветови.
Латински: Geum Англиски: avens Албански: avens, lloj bime

оман повеќе

мн. омани
Вид збор: Именка, машки род
Тревно растение со широки заострени листови и жолти цветови, слично на маргаритка.
Албански: lule bari

оморика повеќе

мн. оморики
Вид збор: Именка, женски род
Вид зимзелено, иглолисно растение.
Латински: Picea omorika Англиски: Serbian spruce

опашка повеќе

мн. опашки
Вид збор: Именка, женски род
Дршка на лист или на плод.
Англиски: stalk Албански: kërcell, bisht

опирка повеќе

мн. опирки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од стол на кој се опира, потпира грбот.
Англиски: backrest Албански: mbështetëse

опраши повеќе

опрашат
Вид збор: Глагол, свршен
Оплоди растение со пренеcување на цветен прав, полен.
Англиски: pollinate Албански: polenizoj

орев повеќе

мн. ореви
Вид збор: Именка, машки род
Големо дрво со плод во цврста лушпа.
Латински: Juglans regia Англиски: walnut Албански: arrë
Мебел или други производи од оревово дрво.
Англиски: walnut
Боја на орев.
Англиски: walnut Албански: ngjyrë arre

оревче повеќе

мн. оревчиња
Вид збор: Именка, среден род
орев
Англиски: walnut Албански: arrëz

ориз повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Bид житно растение со плод во вид на бели долгнавести зрнца што се користат во исхраната.
Латински: Oryza sativa Англиски: rice Албански: oriz

оризов повеќе

Види и: ориз (м.)
оризови
Вид збор: Придавка
Што се однеcува на ориз.
Албански: orizi

орхидеја повеќе

мн. орхидеи
Вид збор: Именка, женски род
Општ назив за растенија од фамилијата орхидеи.
Латински: orchidaceae Англиски: orchid Албански: orkide
Тропско растение со прекрасни цветови.
Латински: oгchis latifolia. Англиски: orchid Албански: orkide

осатка повеќе

(едн.) осатката
Вид збор: Именка, женски род
Вид пченица со поситно зрно и подолги осилки.
Англиски: wheat Албански: lloj gruri kokërrimët
див јачмен
Латински: Hordeum murіnum Англиски: mouse barley Албански: elb i egër

осил повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тенки остри израстоци, игличка на житните класје, дел од класот на житото.
Албански: thek

оскоруша повеќе

мн. оскоруши
Вид збор: Именка, женски род
Шумско овошно дрво со долги, назабени и мовливи листови со мали жолто-зелени и сочни трпкави плодови во вид на круша што се јадат откако ќе нагнијат.
Латински: Sorbus domestica Англиски: Service tree Албански: vadhë, vojsë

оскруша повеќе

Види и: оскоруша (ж.)
мн. оскруши
Вид збор: Именка, женски род
оскоруша
Албански: vadhë, vojsë

острика повеќе

мн. острики
Вид збор: Именка, женски род
Тревно растение што има остро стебло и листови; остра трева.
Латински: Carex elata Англиски: golden sedge Албански: shqirë, barë i mprehtë

острогон повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
македонски даб
Латински: Quercus macedonica Англиски: oak Албански: dushk

оче повеќе

мн. очиња
Вид збор: Именка, среден род
темјанушка, синоличка
Англиски: violet Албански: vjpllcë

очинка повеќе

мн. очинки
Вид збор: Именка, женски род
видова трева
Латински: Euphrasia officinalis Англиски: Eyebright
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш