Ботаника - категорија

рабарбара повеќе

мн. рабарбари
Вид збор: Именка, женски род
Повеќегодишно растение со големи листови и зеленикаво до црвено стебло што се користи за правење компот или како лековито растение.
Латински: Rheum Англиски: rhubarb Албански: raven

радоква повеќе

Види и: рдоква (ж.)
мн. радокви
Вид збор: Именка, женски род
рдоква
Англиски: radish Албански: rrepkë

раѓа повеќе

раѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дрво, растение, земја - дава плод.
Англиски: bear Албански: lulzon

разгон повеќе

(едн.) разгонот
Вид збор: Именка, машки род
Вид лековита билка.
Латински: Veronica officinalis Англиски: Heath Speedwell Албански: veronikë shëruese

разграни повеќе

разгранат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Пушти гранки.
Англиски: branch out Албански: degëzoj

разлисне повеќе

Види и: разлисти (св.)
(се) разлиснат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разлисти
Англиски: foliage Албански: gjethon

разлиснување повеќе

Види и: разлиснува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
разлистување
Англиски: foliage Албански: gjethim, gjethërim

разлисти повеќе

разлистат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение, дрво - се развие, се покрие со лисја.
Англиски: leaf Албански: gjethon
(се разлисти) Се покрие со лисја.
Албански: gjethon

разлистува повеќе

(се) разлистуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разлисти
Албански: gjethon, vesh me gjethe

разлистување повеќе

Види и: разлистува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
(се) разлистува
Англиски: foliage

размеси повеќе

Види и: меси (св. и несв.)
размесат
Вид збор: Глагол, свршен
Со месење направи тесто на лебови.
Англиски: knead Албански: gatuaj, ngjesh
Примери:
Го размеси лебот.

ракавец повеќе

мн. ракавци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од лист од растение или од стебло на житно растение.
Англиски: stalk

ракида повеќе

Вид збор: Именка, женски род
ракита
Латински: Salix purpurea

ракита повеќе

мн. ракити
Вид збор: Именка, женски род
Ниска врба со црвеникава кора.
Латински: Salix purpurea Англиски: willow Албански: shelg

ракитовина повеќе

мн. ракитовини
Вид збор: Именка, женски род
Ракитово дрво или гранки.
Англиски: willow Албански: dru shelge

раклица повеќе

мн. раклици
Вид збор: Именка, женски род
Едногодишно растение, еден од најчестите видови плевел во житото.
Латински: Agrostemma githago Англиски: corncockle

раковина повеќе

мн. раковини
Вид збор: Именка, женски род
Процеп во кората на дрво или кај некои растенија.
Англиски: stalk

ранец повеќе

мн. ранци
Вид збор: Именка, машки род
Вид винова лоза.
Англиски: vine Албански: lloj hardhie

ранка повеќе

мн. ранки
Вид збор: Именка, женски род
Вид круша, цреша, дуња, грозје или слива што даваат плодови меѓу првите овошја.

раноцветен повеќе

раноцветна
Вид збор: Придавка
Што се појавува, што цвета многу рано.

раплав повеќе

Вид збор: Придавка
(за дрво) врглив, врглест
Англиски: crooked
Примери:
раплави стебла

раскласи повеќе

Види и: класи (несв.)
раскласат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне брзо да се класи.
Албански: qes kalli

раскласува повеќе

Види и: раскласи (св.)
раскласуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскласи

расклони повеќе

(се) расклонат
Вид збор: Глагол, свршен
За дрво - пушти гранки.
Англиски: branch out Албански: degëzon

расклонува повеќе

Види и: расклони (св.)
(се) расклонуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) расклони
Англиски: branch out

расклонување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) расклонува
Албански: degëzim

распука повеќе

распукаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распука) распупи
Англиски: bud Албански: gonxhe

распупи повеќе

Види и: пупи (несв.)
распупат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пушта пупки.
Албански: çel, lulëzon
Примери:
Ќе распупи, ќе разлисти и ќе овене.

распупува повеќе

Види и: распупи (св.)
распупуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
распупи

распупување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) распупува
Албански: lulëzim

раст повеќе

мн. растови
Вид збор: Именка, машки род
даб
Латински: Quercus Англиски: oak Албански: lis

расте повеќе

растат
Вид збор: Глагол, несвршен
За растение - вирее, се развива.
Англиски: grow Албански: rritet

растеблува повеќе

(се) растеблуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Развие стебло.

растение повеќе

мн. растенија
Вид збор: Именка, среден род
Организам што се храни со неоргански материи.
Англиски: plant Албански: bimë

растителен повеќе

растителна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на растенијата.
Англиски: plant Албански: bimor
Примери:
Растителен свет.

растителност повеќе

(едн.) растителноста
Вид збор: Именка, женски род
Сите растенија што растат на определена територија или на земјата.
Англиски: vegetation Албански: vegjetacion, bimësi
Примери:
Бујна растителност.

расцвета повеќе

Види и: расцути (св.)
расцветат
Вид збор: Глагол, свршен
расцути
Англиски: blossom Албански: lulëzoj

расцветан повеќе

расцветаниот
Вид збор: Придавка
Расцутен, опфатен со цвет.
Англиски: flowering

расцветува повеќе

Види и: расцвета (св.)
расцветуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
расцутува
Англиски: blossom

расцветување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
расцутување
Англиски: blossom Албански: lulëzim

расцутеност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
За растенија - состојба на тоа што е расцутено.
Англиски: blossom Албански: lulëzim
Примери:
Овошките во градината се во фаза на расцутеност.

расцути повеќе

расцутат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти цут.
Англиски: blossom Албански: lulëzoj
Примери:
Рано расцутија багремите.

рафе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Дел од семката на виновата лоза, средиштен раб во вид на лента.

рафија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид палма и ликото од неа.
Латински: Rahpia vinifera Англиски: palm Турски: rafya Албански: rafi

рашка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид крушка со средна големина.
Англиски: pear Албански: lloj dardhe

рдоква повеќе

мн. рдокви
Вид збор: Именка, женски род
(’рдоква) Растение со топчест корен и луткав вкус којшто се користи во исхраната.
Латински: Raphanus sativus Англиски: radish Албански: rrepkë

рѓа повеќе

(едн.) рѓата
Вид збор: Именка, женски род
(’рѓа) Болест по лисјата на некои растенија.
Латински: Puccinia Англиски: leaf rust Албански: gjeren

ревен повеќе

мн. ревени
Вид збор: Именка, машки род
Градинарско растение, се користи во исхраната во некои кујни, со широки лисја и долги месести дршки; Rheum undulatum / rhabarbarum.
Латински: Rheum rhabarbarum Англиски: rhubarb

резеда повеќе

мн. резеди
Вид збор: Именка, женски род
Вид мирисливо пролетно цвеќе.
Латински: Reseda luteola Англиски: dyer's weed Албански: rezedë, lule aromatike
Примери:
Убаво мирисаат резедите.

резница повеќе

мн. резници
Вид збор: Именка, женски род
Ожилен дел од растение.

рен повеќе

мн. ренови
Вид збор: Именка, машки род
Повеќегодишно растение со дебел цилиндричен месест корен, познат како лут корен што се користи во исхраната како зачинска билка.
Латински: Armoracia lapathifolia Англиски: Horseradish
Примери:
ливадски рен

ренета повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид фино јаболко.
Англиски: apple Албански: lloj molle

репа повеќе

мн. репи
Вид збор: Именка, женски род
Вид трупка, репка, коренест зеленчук што се употребува во исхраната и во индустријата.
Латински: Brassica rapifera Англиски: turnip Албански: rrepë, karrotë

репај повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид 'рдоква, репка, расте напролет и има форма на компир.
Англиски: radish

репка повеќе

мн. репки
Вид збор: Именка, женски род
Вид зеленчук со сочни корење.
Латински: Brassica rapifera Англиски: turnip Албански: rrepë, karrotë

реса повеќе

мн. реси
Вид збор: Именка, женски род
Вид цут кај некои растенија.
Албански: thekë
Примери:
Врбова реса.

реституција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Регенерација на некои организми.
Англиски: restitution

ретровегетација повеќе

мн. ретровегетации
Вид збор: Именка, женски род
Повторна вегетација, повторно оживување некои делови на некои растенија.
Англиски: retro vegetation

реулав повеќе

реулавиот
Вид збор: Придавка
Во лозарството - вид грозд со неразвиени, неоплодени зрна.

рж повеќе

мн. ржје
Вид збор: Именка, женски род
Жито со високо стебло и со ситни зрна.
Латински: Secae cereale Англиски: rye

рибизла повеќе

мн. рибизли
Вид збор: Именка, женски род
Вид растение со сочен плод во вид на грозд.
Латински: Ribes rubrum Англиски: redcurrant Албански: rrush frengu

ризом повеќе

мн. ризоми
Вид збор: Именка, машки род
Подземно стебло со издолжен облик.
Англиски: rhizome

рицинус повеќе

(едн.) рицинусот
Вид збор: Именка, машки род
Маслодајно растение.
Латински: Ricinus communis Англиски: castor-oil plant Албански: voj ricini

ркулец повеќе

Види и: ртулец (м.)
мн. ркулци
Вид збор: Именка, машки род
(’ркулец) 'ртулец
Англиски: sprout Албански: filiz, lastar

рогачка повеќе

мн. рогачки
Вид збор: Именка, женски род
Дрво и плод од него со сладок вкус.
Латински: Ceratonia siliqua Англиски: St. John's-bread Албански: kaçabinoz

рогоз повеќе

мн. рогози
Вид збор: Именка, машки род
Вид висока мочуришна трева.
Латински: Typha latifolia Англиски: Bulrush Албански: rrogoz, hasër

родница повеќе

мн. родници
Вид збор: Именка, женски род
Дрво што дава добар род, родно дрво.
Англиски: fruit bearing tree Албански: dru frutdhënës

рододендрон повеќе

мн. рододендрони
Вид збор: Именка, машки род
Вид украсна билка.
Латински: Rhododendron Англиски: Rhododendron

роза повеќе

Види и: ружа (ж.)
мн. рози
Вид збор: Именка, женски род
ружа
Англиски: rose Албански: trëndafil

розариум повеќе

мн. розариуми
Вид збор: Именка, машки род
Градина со рози.
Англиски: rosarium

рокче повеќе

мн. рокчиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид плод со сладок вкус.
Латински: Ceratonia siliqua Англиски: St. John's-bread Албански: kaçabinoz

росопас повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Многугодишно лековито растение - зајча опашка.
Латински: Fumaria officinalis Англиски: Earth smoke

ротквичка повеќе

мн. ротквички
Вид збор: Именка, женски род
Вид мала 'рдоква со црвен корен.
Латински: Raphanus radiculata Англиски: radish

ртење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
рти
Англиски: germination Албански: rritje, mbin

рти повеќе

ртат
Вид збор: Глагол, несвршен
За семе - пушта 'ртулци.
Англиски: germinate Албански: mbin

ртиште повеќе

мн. ртишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што 'рти семето.

ртлив повеќе

ртливиот
Вид збор: Придавка
Што може да 'рти.
Англиски: germinating

ртливост повеќе

ртливоста
Вид збор: Именка, женски род
Биолошко својство, способност на семето да 'рти.
Англиски: germination

ртулец повеќе

мн. ртулци
Вид збор: Именка, машки род
Стебло на растение во самиот почеток на развивањето од коренот.
Англиски: sprout Албански: filiz, lastar

ртулче повеќе

Види и: ртулец (м.)
мн. ртулчиња
Вид збор: Именка, среден род
ртулец
Англиски: sprout Албански: filiz, lastar

рубиичка повеќе

мн. рубиички
Вид збор: Именка, женски род
Летно цвеќе со бели цветови.
Латински: Leucanthemum vulgare Англиски: oxeye daisy

рубничка повеќе

мн. рубнички
Вид збор: Именка, женски род
Летно цвеќе со разнобојни цветови.
Латински: Leucanthemum vulgare Англиски: oxeye daisy Албански: margaritë

ружа повеќе

мн. ружи
Вид збор: Именка, женски род
Декоративно растение со стебло покриено со боцки и убави, обично мирисливи, цветови во разни бои и цветот од ова растение.
Латински: Rosa damascena Англиски: rose Албански: trëndafil

ружица повеќе

мн. ружици
Вид збор: Именка, женски род
ружа
Англиски: rose Албански: trëndafile
Вид грозје и вино од него.
Англиски: grape Албански: greip, grapa

ружичка повеќе

Види и: ружа (ж.)
мн. ружички
Вид збор: Именка, женски род
ружа
Англиски: rose Албански: trëndafile

рузмарин повеќе

рузмаринот
Вид збор: Именка, машки род
Вид средоземноморско растение со кожести лисје и ситен цвет, од кое се добива етерно масло.
Латински: Rosmarinus officinalis Англиски: rosemary Албански: rozmarinë

руј повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид растение чии лисја се употребуваат за штавење.
Латински: Rhus cotinus Англиски: smoketree Албански: lloj bime

рујница повеќе

мн. рујници
Вид збор: Именка, женски род
јадлива печурка
Латински: Lactarius deliciosus Англиски: Saffron Milk Cap Албански: lloj këpurdhe

рукола повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Едногодишно растение чии листови се користат за салата.
Латински: Eruca sativa Англиски: arugula Албански: arugula, lloj sallatë

рунолист повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Повеќегодишна планинска билка со бели цветови во форма на ѕвезда со густи влакненца по стеблото и листовите.
Латински: Leontopodium alpinum Англиски: Edelweiss Албански: edelvajs, lloj bime

руса повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Лековита билка, расте како плевел со жолти цветови; при берење од растението капе портокалов сок што дразни.
Латински: Chelidonium majus Англиски: celandine Албански: bar i verdh, latrapec

русан повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лековита билка со листови слични на јасен и цветови белузлави или розикави.
Латински: Dictamnus albus Англиски: burning bush

русин повеќе

мн. русини
Вид збор: Именка, машки род
Вид цвеќе.
Латински: Dictamnus albus Англиски: Burning-bush Албански: lule rusini
Примери:
(нар.поез.) Руса мома / русин брала.

рускавица повеќе

мн. рускавици
Вид збор: Именка, женски род
Вид рани јаболка.
Албански: lloj molle hershme
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш