Ботаника - категорија

тајга повеќе

тајгата
Вид збор: Именка, женски род
Сибирска прашума.
Англиски: Taiga Албански: tajgë
Примери:
Тундрата е непошумена и се протега над појасот на тајгата во поларните региони.

таксономија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од систематиката што се занимава со класификација на организмите.
Англиски: taxonomy

тантур повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
кантарион
Латински: hypericum perforatum Англиски: St John's wort Албански: kantarion

тартуф повеќе

мн. тартуфи
Вид збор: Именка, машки род
Вид ароматична печурка што се смета за деликатес.
Латински: Tuber magnatum Англиски: Truffle Албански: zhardhok këpurdhash

татула повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Oтровен плевел со широки листови и голем бел ѕвонест цвет.
Латински: Datura stramonium Англиски: devil's weed Албански: tatul, trangull i egër

тегавец повеќе

тегавецот
Вид збор: Именка, машки род
Билки со широки листови со лековито дејство.
Латински: Plantago Англиски: Broadleaf Plantain Албански: gjethe delli

теменуга повеќе

Види и: темјанушка (ж.)
мн. теменуги
Вид збор: Именка, женски род
темјанушка
Англиски: violet Албански: vjollcë

темјанка повеќе

Види и: темјанушка (ж.)
мн. темјанки
Вид збор: Именка, женски род
темјанушка
Англиски: violet Албански: vjollcë

темјануга повеќе

Види и: темјанушка (ж.)
мн. темјануги
Вид збор: Именка, женски род
темјанушка
Англиски: violet Албански: vjollcë

темјанушка повеќе

мн. темјанушки
Вид збор: Именка, женски род
Полско цвеќе, синоличка.
Латински: Viola odorata Англиски: violet Албански: vjollcë. manushaqe
Градинско цвеќе со појадри и различно обоени цветови.
Латински: Viola altaica Англиски: violet Албански: vjollcë, manushaqe

терпентин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Смола од некои иглолисни дрвја.
Англиски: turpentine Германски: Terpentin Албански: terpentinë

тиква повеќе

мн. тикви
Вид збор: Именка, женски род
растение и плод
Латински: Cucurbita Англиски: pumpkin Албански: kungull

тикве повеќе

Види и: тиква (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
Мала тиква.
Англиски: pumpkin Албански: kungull
Вид зеленчук што се употребува за манџа полнети тиквиња.
Латински: Cucurbita moschata Англиски: zucchini Албански: kungull i njomë

тиквиче повеќе

Види и: тикве (ср.)
мн. тиквичиња
Вид збор: Именка, среден род
тиква
Англиски: zucchini Албански: kungull i njomë, cuçini
Примери:
Полнети тиквичиња.

тимијан повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
чубрика
Латински: Thymus vulgaris Англиски: thyme

тиса повеќе

мн. тиси
Вид збор: Именка, женски род
Иглолисно вечнозелено дрво.
Латински: Taxus baccata Англиски: yew Албански: bërshen

толчило повеќе

Види и: толчник (м.)
мн. толчила
Вид збор: Именка, среден род
толчник
Англиски: pistil Албански: shtypës havani

толчник повеќе

мн. толчници
Вид збор: Именка, машки род
Како дел од цветот - женски оплоден орган.
Англиски: pistil Албански: pistil
Растение што се користи за салата.
Латински: Portulaca oleracea Англиски: Little Hogweed Албански: bimë për sallatë, portulak

топола повеќе

мн. тополи
Вид збор: Именка, женски род
Листопадно дрво.
Латински: Populus Англиски: poplar Албански: plep
Примери:
(разг.) Висок колку топола.

трава повеќе

Види и: трева (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
трева
Англиски: gras Албански: bar

трандафиљ повеќе

Види и: трендафил (м.)
мн. трандафили
Вид збор: Именка, машки род
трендафил
Англиски: rose Албански: trëndafil

траскот повеќе

Вид збор: Именка, машки род
троскот
Латински: Andropogon ischaemum Англиски: bluestem Албански: tëharr

трат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид габа што се употребува за палење.
Латински: Polyporus fomentarius Англиски: tinder Албански: eshkë

трева повеќе

мн. треви
Вид збор: Именка, женски род
Како општ назив за група растенија.
Англиски: grass Албански: bar
билка
Англиски: herb Албански: barishte
Морска трева.
Албански: bar deti

треварство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Познавање на тревите, занимање со треви.
Албански: njohës i barishteve

тревен повеќе

тревни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на трева.
Англиски: grass Албански: bari
Примери:
Тревни семиња.

тревица повеќе

мн. тревици
Вид збор: Именка, женски род
трева
Англиски: grass Албански: bari
Примери:
Козичке, јади од тревицата.
Лековита билка.
Англиски: herb Албански: bar shërues

тревиште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
лоша, дива трева
Англиски: grass Албански: bar i keq

тревка повеќе

мн. тревки
Вид збор: Именка, женски род
Одделно коренче или стракче.
Англиски: grass Албански: bar
лековита билка
Англиски: herb Албански: fije bari

трендафил повеќе

мн. трендафили
Вид збор: Именка, машки род
роза
Латински: Rosa Англиски: rose Албански: trëndafil
Примери:
Црвен како трендафил.

трепетлика повеќе

мн. трепетлики
Вид збор: Именка, женски род
јасика
Латински: Populus tremula Англиски: poplar Албански: plep i egër

трескот повеќе

мн. трескоти
Вид збор: Именка, машки род
троскот
Англиски: weed Албански: tëharr

трилистен повеќе

трилисна
Вид збор: Придавка
Што е со три листа.
Англиски: trifoliate Албански: tregjethësh
Примери:
Трилисна детелина.

трлинка повеќе

Види и: трненка (ж.)
мн. трлинки
Вид збор: Именка, женски род
трненка
Англиски: blackthorn Албански: kulumria

трн повеќе

(зб. мн.) трње
Вид збор: Именка, машки род
Растение покриено со трн.
Латински: Paliurus aculeatus Англиски: Christ's-thorn Албански: ferrë

трненка повеќе

мн. трненки
Вид збор: Именка, женски род
Растение со сини плодови.
Латински: Prunus spinosa L. Англиски: blackthorn Албански: kulumria

трнка повеќе

мн. трнки
Вид збор: Именка, женски род
црвен глог
Латински: Crataegus oxyacantha Англиски: Hawthorn Албански: murriz
вид растение и плод
Латински: Prunus spinosa Англиски: Blackthorn Албански: kulumria

трнче повеќе

Види и: трн (м.)
мн. трнчиња
Вид збор: Именка, среден род
Боцка, бодлив израсток по стеблата или лисјата на некои растенија.
Англиски: thorn Албански: ferrëz
Примери:
Му влезе трнче во прстот.

троска повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид трева.
Латински: Polygonum aviculare Англиски: Knotgrass Албански: shllak, zgjyrë

троскот повеќе

троскотот
Вид збор: Именка, машки род
пиреј, плевел
Латински: Andropogon ischaemum Англиски: bluestem Албански: tëharr

троширало повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Вид растение.
Латински: Colutea arborescens Англиски: bladder senna Албански: lloj bime, bimë lepuri

трска повеќе

мн. трски
Вид збор: Именка, женски род
Мочуришно или водно растение.
Латински: Phragmites communis Англиски: reed Албански: kallam
Примери:
Шеќерна трска (Saccharum officinarum).

трстика повеќе

Види и: трска (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
трска
Латински: Arundo donax Англиски: Giant Cane Албански: kallam

трупец повеќе

мн. трупци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од стебло, поголема цепаница.
Англиски: log

трупка повеќе

мн. трупки
Вид збор: Именка, женски род
рдоква
Латински: Raphanus sativus Англиски: radish Албански: rrepkë

тубероза повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Растение со бели, мирисливи цветови.
Латински: Polianthes tuberosa Англиски: Tuberose Албански: tuberozë

туја повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Зимзелено дрво од Северна Америка и Источна Азија од фамилијата на чемпреси.
Латински: Thuja occidentalis Англиски: thuja

турунка повеќе

мн. турунки
Вид збор: Именка, женски род
портокал (дрво и плод)
Латински: Citrus aurantium Англиски: orange Албански: portokall

Турчин повеќе

мн. Турци
Вид збор: Именка, машки род
(турчин) Јадлива печурка со црвена капа.
Латински: Leccinum aurantiacum Англиски: red-capped scaber stalk

тутенка повеќе

Види и: божурига (ж.)
мн. тутенки
Вид збор: Именка, женски род
божурика, булка
Латински: Papaver rhoeas Англиски: corn poppy Албански: lulekuqja

тутун повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
самото растение
Латински: Nicotiana Англиски: tobacco Турски: tütün Албански: duhan
За листот на растението.
Англиски: tobacco Албански: duhan

тутунешка повеќе

мн. тутнешки
Вид збор: Именка, женски род
кочанка
Албански: kërcyell

туфка повеќе

мн. туфки
Вид збор: Именка, женски род
Вид трева што расте како китка.

тучница повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
толчник
Латински: Portulaca oleracea Англиски: Little Hogweed Албански: lloj bime për sallatë, portulak
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш