Ботаника - категорија

ѕвечка повеќе

мн. ѕвечки
Вид збор: Именка, женски род
ѕвечалка
Англиски: rattle Албански: ushtimë
Шумско листопадно дрво високо до 7 метри, со ситни жолти листови и со мешункасти плодови, жолт багрем.
Албански: akacie e verdhë, bagrem i verdhë

ѕвонче повеќе

мн. ѕвончиња
Вид збор: Именка, среден род
Растение со ретки листови и синовиолетови цветови во форма на ѕвоно што се групираат во грозд на врвот од стеблото
Латински: Campanulaceae Англиски: bellflower Албански: lule kumbone

ѕенѕер повеќе

мн. ѕенѕери
Вид збор: Именка, машки род
Вид кајсија.
Латински: Prunus armeniaca Англиски: apricot Албански: lloj kajsie

ѕуница повеќе

мн. ѕуници
Вид збор: Именка, женски род
Шумска јагода.
Латински: fragaria vesca Англиски: wild strawberry Албански: dredhëza mali
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш