Воен термин - категорија

вежба повеќе

мн. вежби
Вид збор: Именка, женски род
Повремено вршење на воена должност од страна на воен обврзник.
Англиски: exercise Албански: stërvitje

ветеран повеќе

мн. ветерани
Вид збор: Именка, машки род
Стар, ислужен војник.
Англиски: veteran Албански: veteran

визир повеќе

мн. визири
Вид збор: Именка, машки род
Нишан, направа преку која се нишани со огненото оружје.
Англиски: sight Албански: shënjestër

вмаршира повеќе

вмаршираат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе во нечија територија.
Англиски: march in

вод повеќе

мн. водови
Вид збор: Именка, машки род
Помала воена единица во составот на чета.
Англиски: platoon Албански: togë

водник повеќе

мн. водници
Вид збор: Именка, машки род
Подофицер, старешина на вод.
Англиски: sergeant Албански: reshter

воен повеќе

воени
Вид збор: Придавка
Што се однесува или припаѓа на војска.
Англиски: military Албански: ushtri

воинство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Вештина на војување.
Англиски: warring

војник повеќе

мн. војници
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на војската на определена држава.
Англиски: soldier Албански: ushtarë

војниклак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Воена служба.
Англиски: military service

војников повеќе

Види и: војник (м.)
војниковиот
Вид збор: Придавка
Што му припаѓа на војник.

војникува повеќе

војникуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Служи во војска, е војник.
Англиски: serve

војнички повеќе

војничкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на војник.
Англиски: military

војска повеќе

мн. војски
Вид збор: Именка, женски род
Целокупната воена сила на една држава.
Англиски: army Албански: armata
Воена служба, воена обврска.
Англиски: military service Албански: shërbim ushtarak

војсководец повеќе

мн. војсководци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што ја води, што ја командува војската.
Англиски: military leader

војува повеќе

војуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Води војна; учествува во војна.
Англиски: make war Албански: luftoj

вооружен повеќе

вооружени
Вид збор: Придавка
Што има, што е снабден со оружје.
Англиски: armed

вооружи повеќе

вооружат
Вид збор: Глагол, свршен
Снабди некого со воени средства, со оружје.
Англиски: arm Албански: armatos

вооружување повеќе

мн. вооружувања
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) вооружи
Албански: armatosje
Целокупното оружје и опрема за војување на едно лице или на цела војска.
Англиски: armament Албански: armatim
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш