Воен термин - категорија

гарда повеќе

мн. гарди
Вид збор: Именка, женски род
Лична стража, одбрани војници што го чуваат претседателот на државата, кралот и сл.
Англиски: Guards Албански: gardë

гардист повеќе

мн. гардисти
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на гарда.
Англиски: guardsman

гарнизон повеќе

мн. гарнизони
Вид збор: Именка, машки род
Дел од војска сместен на едно место заради обука или обезбедување.
Англиски: garrison

гасеница повеќе

мн. гасеници
Вид збор: Именка, женски род
Метална лента составена од плочки поврзани во вид на синџир која ги поврзува тркалата на тенк, трактор и сл.
Англиски: armor chain Албански: sinxhirë i mjeteve të blinduara

генерал повеќе

мн. генерали
Вид збор: Именка, машки род
Висок офицерски чин, звање повисоко од полковник.
Англиски: general Албански: gjeneral
Прв дел од полусложенките за високи офицерски чинови.
Англиски: general Албански: gjeneral

генералитет повеќе

мн. генералитети
Вид збор: Именка, машки род
Седиште на генералите, главна командантура на војската.
Англиски: headquarters Албански: shtab i përgjithshëm
Генералскиот состав на една војска.
Англиски: generals Албански: përbërje gjeneralësh

генералица повеќе

Види и: генерал (м.)
мн. генералици
Вид збор: Именка, женски род
жена на генерал

генерал-мајор повеќе

Вид збор: Именка, машки род
воен чин
Англиски: major-general

генералштаб повеќе

мн. генералштабови
Вид збор: Именка, машки род
Врховна команда на една војска.
Англиски: General Staff Германски: Generalstab

генералштабен повеќе

генералштабниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што му припаѓа на генералштаб.

герила повеќе

(едн.) герилата
Вид збор: Именка, женски род
Мали борбени групи што најчесто дејствуваат од заседи во непристапни предели против, обично, надмоќниот непријател, а избегнуваат отворена борба.
Англиски: guerilla

гнездо повеќе

мн. гнезда
Вид збор: Именка, среден род
Место, добро засолнето, од каде што пукаат војници.
Англиски: nest Албански: fole

готово повеќе

Вид збор: Прилог
Во состојба на готовност.
Англиски: ready Српски: готовс

готовс повеќе

Вид збор: Прилог
Готов за дејствие.
Англиски: ready

граната повеќе

мн. гранати
Вид збор: Именка, женски род
Артилериска муниција полнета со експлозивен материјал.
Англиски: grenade

гранатира повеќе

гранатираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Гаѓа, уништува со гранати.
Англиски: shell

граничар повеќе

мн. граничари
Вид збор: Именка, машки род
Војник што ја чува државната граница.
Англиски: border patrol

гренадир повеќе

мн. гренадири
Вид збор: Именка, машки род
Во некои војски - војник одбран според телесната развиеност и доброто здравје за извршување специјални задачи.
Англиски: grenadier
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш