Воен термин - категорија

фелдмаршал повеќе

мн. фелдмаршали
Вид збор: Именка, машки род
Највисок генералски чин и лице со таков чин во некои земји.
Англиски: field marshal Германски: Feldmarschall

фелдфебел повеќе

мн. фелдвебели
Вид збор: Именка, машки род
Највисок подофицерски чин и лице со таков чин во некои земји.
Англиски: sergeant Германски: Feldwebel

фитилен повеќе

Види и: фитиљ (м.)
фитилна
Вид збор: Придавка
фитиљ
Англиски: fuze
Примери:
Фитилен пламен.

фитиљ повеќе

Види и: фитил (м.)
мн. фитили
Вид збор: Именка, машки род
Специјална импрегнирана лента за палење мини.
Англиски: fuse Турски: fitil Албански: fitil
Примери:
(разг.) Му пушта фитили.

фишеклак повеќе

мн. фишеклаци
Вид збор: Именка, машки род
Кожена торбичка за чување фишеци, фишеклија.
Англиски: cartridge belt Турски: fişeklik

фланг повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Страничен дел, бок, крило на воен ред, на строј, на фронт и сл.
Англиски: flank

флота повеќе

мн. флоти
Вид збор: Именка, женски род
Највисока оперативна и организациона единица на воени бродови.
Англиски: navy Албански: marinë, flotë

флотила повеќе

мн. флотили
Вид збор: Именка, женски род
Одред од мали воени бродови што дејствуваат во реки, езера или покрај брег на море.
Англиски: flotilla Албански: flotilje

фортификација повеќе

мн. фортификации
Вид збор: Именка, женски род
Военоинженерска наука за утврдување на места.
Англиски: fortification Албански: fortifikikim
тврдина, крепост, утврдување
Англиски: fortress Албански: frotifikatë

фортификационен повеќе

Види и: фортификација (ж.)
фортификациона
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на фортификација.
Англиски: fortifying
Примери:
Фортификациони работи.

фортифицира повеќе

фортифицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Закрепи, утврди, спреми за воени дејствија.
Англиски: fortify

фрегата повеќе

мн. фрегати
Вид збор: Именка, женски род
Мал воен брод на платна.
Англиски: frigate Албански: fregatë
Воен брод сличен на разурнувач но помал.
Англиски: frigate Албански: fregatë

фрегатен повеќе

Види и: фрегата (ж.)
фрегатна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на фрегата.

френгија повеќе

мн. френгии
Вид збор: Придавка
Само во склопот: сабја френгија - остра француска сабја.
Англиски: saber

фрлач повеќе

мн. фрлачи
Вид збор: Именка, машки род
Уред, апарат за фрлање мини, пламен и сл.
Англиски: thrower Албански: hedhës
Примери:
Фрлач на бомби.

фронт повеќе

мн. фронтови
Вид збор: Именка, машки род
Челна, предна борбена линија на војските.
Англиски: front Албански: front
Место, реон каде што се одвиваат воени дејства, бојно поле.
Англиски: battlefield Албански: fushë beteje
Највисока оперативна единица - група армии под водството на еден командант.
Англиски: front Албански: front

фронтовак повеќе

мн. фронтоваци
Вид збор: Именка, машки род
Војник што е на фронтот.
Англиски: front-line soldier

фургон повеќе

мн. фургони
Вид збор: Именка, машки род
Покриена кола за пренос на намирници и муниција.
Англиски: army truck Албански: kamion ushtarak
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш