Воен термин - категорија

чаура повеќе

мн. чаури
Вид збор: Именка, женски род
Метален дел од куршум или граната во кој се наоѓа барутот.
Англиски: cartridge case

чауш повеќе

мн. чауши
Вид збор: Именка, машки род
Подофицерски чин во турската војска.
Англиски: sergeant Турски: çavuş Албански: rreshter

чекорница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Песна што се пее при марширање, чекорење.
Англиски: marching song
Примери:
Потоа го повикнал наредникот и му кажал дека на војската и е забрането да ја пее оваа чекорница.

чета повеќе

мн. чети
Вид збор: Именка, женски род
Основна воена единица која влегува во состав на баталјон.
Англиски: company Албански: njësi

чин повеќе

мн. чинови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг - обично во службената положба на воени лица.
Англиски: rang Албански: gradë, rang

чкрапало повеќе

мн. чкрапала
Вид збор: Именка, среден род
На пушка, револвер - дел од механизам што служи за пукање.
Англиски: trigger
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш