Воен термин - категорија

шанец повеќе

мн. шанци
Вид збор: Именка, машки род
ров, окоп
Англиски: trench

шаржер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Метален носач на повеќе куршуми за брзострелно оружје.
Англиски: charger

шинел повеќе

мн. шинели
Вид збор: Именка, машки род
Војничко зимско долго палто.
Англиски: coat

шмајзер повеќе

мн. шмајзери
Вид збор: Именка, машки род
Вид кратка автоматска пушка на германската војска во II светска војна.
Англиски: machine-gun

шрапнел повеќе

мн. шрапнели
Вид збор: Именка, машки род
Делови по експлодирањето на артилериска граната.
Англиски: shrapnel

штаб повеќе

мн. штабови
Вид збор: Именка, машки род
Како орган за управување на трупи.
Англиски: staff Германски: Stab Албански: shtab

штабен повеќе

штабна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на штаб.

штик повеќе

Вид збор: Именка, машки род
бајонет
Англиски: bayonet Германски: Stich

штит повеќе

мн. штитови
Вид збор: Именка, машки род
Некогашно оружје за одбрана од стрели, копја и сабји.
Англиски: shield Албански: mburojë, shqyt

штука повеќе

мн. штуки
Вид збор: Именка, женски род
Вид германски воен јуришен бомбардер во втората светска војна.

штурм повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Напад, јуриш на противник.
Англиски: storm Германски: Sturm

штурмовик повеќе

мн. штурмовици
Вид збор: Именка, машки род
Вид јуришен воен авион.
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш