Гастрономија - категорија

јаболко повеќе

мн. јаболка
Вид збор: Именка, среден род
Плод од јаболкница.
Англиски: apple Албански: mollë

јаболков повеќе

Види и: јаболко (ср.)
јаболковиот
Вид збор: Придавка
Што е од јаболкница или од јаболко.
Албански: molle

јагнешко повеќе

(едн.) јагнешкото
Вид збор: Именка, среден род
Месо од јагне.
Англиски: lamb Албански: mish qengji

јагода повеќе

мн. јагоди
Вид збор: Именка, женски род
Плод од тоа растение.
Англиски: strawberry Албански: dredhëz, lulështrydhe

јагодов повеќе

Види и: јагода (ж.)
јагодовиот
Вид збор: Придавка
Што е од јагоди.
Албански: dredhëze

јадачка повеќе

мн. јадачки
Вид збор: Именка, женски род
храна, јадење
Англиски: food Албански: haje, ushqim
јадење
Англиски: eating Албански: haje, ushqim

јадење повеќе

мн. јадења
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што се употребува како храна, тоа што е приготвено да се јаде.
Англиски: food Албански: ushqim

јазик повеќе

мн. јазици
Вид збор: Именка, машки род
Јадење од овој орган од некои животни.
Англиски: tongue Албански: gjuhë

јајце повеќе

мн. јајца
Вид збор: Именка, среден род
Обично од кокошка, како храна.
Англиски: egg Албански: vezë

јајчарка повеќе

мн. јајчарки
Вид збор: Именка, женски род
Љубителка на јајца.
Албански: vezëadhuruese

јанија повеќе

мн. јании
Вид збор: Именка, женски род
Вид чорбесто јадење со месо и зеленчук.
Англиски: stew Турски: yahni Албански: jani

јарешко повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Месо од јаре.

јастагач повеќе

мн. јастагачи
Вид збор: Именка, машки род
Вид синија (за месење).
Англиски: plate Турски: yastağaç

јогурт повеќе

мн. јогурти
Вид збор: Именка, машки род
Вид течен млечен производ, добиен со поткиселување на млекото со помош на определен фермент.
Англиски: yogurt Турски: yoğurt Албански: kos, jogurt

јува повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
расолница
Англиски: brine Албански: shëllirë lakrash

јунешко повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Месо од јунец.
Англиски: veal Албански: mish viçi

јуфка повеќе

мн. јуфки
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) вид тестенини
Англиски: ribbon noodles Турски: yufka Албански: jufkë
Тенки листови од тесто за правење пита.
Англиски: flaky pastry Албански: kore
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - њ - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш