Географија - категорија

Валандово повеќе

Вид збор: Име
град во Македонија
Англиски: Valandovo

Вардар повеќе

Вид збор: Име
Најголема река во Македонија.
Албански: Vardar

Ватикан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Држава и седиште на католичкиот папа.
Англиски: Vatican Албански: Vatikani

ватикански повеќе

Види и: Ватикан (м.)
ватикански
Вид збор: Придавка
Во врска со Ватикан.
Англиски: Vatican Албански: vatikane

Вашингтон повеќе

Вид збор: Име
Сојузна држава и главен град на САД.
Англиски: Washington

Велес повеќе

Вид збор: Име
Град во средишниот дел на Македонија.
Англиски: Veles Албански: Velesi

венец повеќе

мн. венци
Вид збор: Именка, машки род
Срт на планина.
Англиски: ridge Албански: varg

Венеција повеќе

Вид збор: Име
италијански град и историски град држава
Англиски: Venice

Виена повеќе

Вид збор: Име
Виена е главен град на Република Австрија и е една од деветте сојузни покраини на државата.
Англиски: Vienna Германски: Wien Албански: Vjenë

Виетнам повеќе

Вид збор: Име
држава во Азија
Англиски: Vietnam

Виница повеќе

Вид збор: Име
Град во Македонија.
Англиски: Vinica

вис повеќе

мн. висови
Вид збор: Именка, машки род
Издигнат дел од планински масив.
Англиски: height Албански: majë

висорамнина повеќе

мн. висорамнини
Вид збор: Именка, женски род
Рамнина или благо брановита област, со надморска висина над 200 м., рамнина во планински крај.
Англиски: plateau Албански: rrafshnaltë

височина повеќе

мн. височини
Вид збор: Именка, женски род
Не многу високо, издигнато место.
Англиски: hill Албански: lartësi, maje

вишинка повеќе

мн. вишинки
Вид збор: Именка, женски род
Ритче, издигнато место во однос на околината.
Англиски: hill

Влав повеќе

мн. Власи
Вид збор: Именка, машки род
Народ од романската етничка група, населен ширум Балканскиот Полуостров.
Англиски: Wallachian Албански: Vlleh

влева повеќе

влеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се влева) Течејќи навлезе во друга протечна или непротечна вода.
Англиски: flow into Албански: derdh

влив повеќе

мн. вливови
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што се влива една истечна вода во друга или во езеро или море.
Англиски: mouth Албански: grykëderdhje

Влтава повеќе

Вид збор: Име
Река во Чешка.
Англиски: Vltava

вода повеќе

мн. води
Вид збор: Именка, женски род
Воден тек или поголема водна површина.
Англиски: water Албански: ujë
Водно пространство, дел од море, океан, голема река или езеро што ѝ припаѓа на определена држава.
Англиски: territory

водоврат повеќе

мн. водоврати
Вид збор: Именка, машки род
вододелница
Англиски: watershed Албански: ujëndarës

водоврик повеќе

мн. водоврици
Вид збор: Именка, машки род
Влажно, мочурливо место.
Англиски: sludge Албански: pelg, baltë

водовртеж повеќе

мн. водовртежи
Вид збор: Именка, машки род
Место во река, езеро, море каде што водата се врти во круг.
Англиски: vortex Албански: vorbull

вододел повеќе

Види и: вододелница (ж.)
мн. вододели
Вид збор: Именка, машки род
вододелница
Англиски: watershed Албански: ujëndarës

вододелница повеќе

мн. вододелници
Вид збор: Именка, женски род
Граница помеѓу два слива, линија од која водата се слева во два правца.
Англиски: watershed Албански: ujëndarës

водопад повеќе

мн. водопади
Вид збор: Именка, машки род
Место во река, поток каде што водата паѓа од високо.
Англиски: waterfall Албански: ujëvarë

возвишение повеќе

мн. возвишенија
Вид збор: Именка, среден род
Место што се издига малку повисоко над околината.
Англиски: elevation Албански: lartësi

врата повеќе

мн. врати
Вид збор: Именка, женски род
Тесен премин во планински крај, на река, на море.
Англиски: passage Албански: kalim

врв повеќе

мн. врвови
Вид збор: Именка, машки род
Највисок дел од нешто што се издигнува во височина.
Англиски: peak Албански: majë

врл повеќе

врли
Вид збор: Придавка
Што е стрмен, мошне кос.
Англиски: steep Албански: i thiktë, i rrëpirët

врлина повеќе

мн. врлини
Вид збор: Именка, женски род
стрмнина
Англиски: precipice Албански: greminë

вртача повеќе

мн. вртачи
Вид збор: Именка, женски род
Длабнатина на карстен терен.
Албански: çarje, vrimë

вулкан повеќе

мн. вулкани
Вид збор: Именка, машки род
Рид, планина со кратер на врвот низ кој од внатрешноста на земјата избива лава, пепел и гасови.
Англиски: volcano
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш