Географија - категорија

Евроазија повеќе

Вид збор: Име
Заедничко име за двата континента Европа и Азија.
Англиски: Euroasia Албански: Euroazi

Европа повеќе

Вид збор: Име
Еден од седумте светски континенти.
Англиски: Europe Албански: Evropë

Европеец повеќе

мн. Европејци
Вид збор: Именка, машки род
жител на европскиот континент
Англиски: European Албански: Europian

европски повеќе

европска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Европа.
Англиски: european Албански: evropian

Егеец повеќе

мн. Егејци
Вид збор: Именка, машки род
Македонец од егејскиот дел на Македонија.
Албански: Egjej

егејски повеќе

егејскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на Егејско Море или Егејци.
Англиски: aegean Албански: egjeje

Египет повеќе

Вид збор: Име
Земја во северноисточна Африка.
Англиски: Egypt

езеро повеќе

мн. езера
Вид збор: Именка, среден род
Природна или вештачка долина, длабнатина, затворена со брегови, исполнета со вода.
Англиски: lake Албански: liqen

екватор повеќе

(едн.) екваторот
Вид збор: Именка, машки род
Замислена кружна линија што минува на еднакво растојание од половите на Земјината топка и ја дели на две полутопки.
Англиски: equator Албански: ekuator

екваторијален повеќе

Види и: екваторски (прид.)
екваторијалниот
Вид збор: Придавка
екваторски
Англиски: equatorial Албански: ekuatrial

екваторски повеќе

екваторскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на екваторот, што е покрај екваторот, што има карактеристики на земјите крај екваторот.
Англиски: equatorial Албански: ekuatorial

Ерменија повеќе

Вид збор: Име
држава на Кавказ
Англиски: Armenia

Ерусалим повеќе

Вид збор: Име
Град во Израел.
Англиски: Jerusalem

Еским повеќе

мн. Ескими
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на народ што живее во арктичките предели.
Англиски: Eskimo
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш