Географија - категорија

извив повеќе

мн. извиви
Вид збор: Именка, машки род
Брановидно искривување, менување на правецот на пат или река.
Англиски: bend Албански: lakesë

извива повеќе

извиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За пат, река - прави кривина, врти од правецот на протегање.
Англиски: bend Албански: lakoj

извира повеќе

извираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Излегува на површината на земјата, за течност, обично вода или воден тек.
Англиски: spring up Албански: buron

извор повеќе

мн. извори
Вид збор: Именка, машки род
Место од каде што извира вода или нафта.
Англиски: spring Албански: burim

изворник повеќе

мн. изворници
Вид збор: Именка, машки род
извор
Англиски: spring Албански: burim, krua

изгон повеќе

мн. изгони
Вид збор: Именка, машки род
Подземна вода, река.

изохипса повеќе

мн. изохипси
Вид збор: Именка, женски род
Линија што на географската карта ги спојуваат местата со иста надморска висина.
Англиски: contour line Албански: izohipsë, vijë niveli

Израел повеќе

Вид збор: Име
Независна држава на Блискиот Исток.
Англиски: Israel

Индија повеќе

Вид збор: Име
јужноазиска земја
Англиски: India

Индијанец повеќе

мн. Индијанци
Вид збор: Именка, машки род
староседелци на американскиот континент
Англиски: Indian

индоевропски повеќе

индоевропскиот
Вид збор: Придавка
Што потекнува од Индија и Европа.
Англиски: Indo-European

Ирак повеќе

Вид збор: Име
држава во Азија
Англиски: Iraq

Иран повеќе

Вид збор: Име
Држава во Западна Азија.
Англиски: Iran

Ирска повеќе

Вид збор: Име
западноевропска земја
Англиски: Ireland

исав повеќе

Вид збор: Прилог
полно, многу
Англиски: plenty

Исланд повеќе

Вид збор: Име
нордиска земја
Англиски: Iceland

Истанбул повеќе

Вид збор: Име
град во Турција
Англиски: Istanbul

исток повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Една од страните на светот.
Англиски: east Албански: lindje
Земјите што се наоѓаат источно од Европа - Исток
Англиски: East Албански: Lindje

источен повеќе

источни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на исток, што се наоѓа на исток или што е од исток.
Англиски: eastern Албански: lindor

источноевропски повеќе

источноевропскиот
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа или однесува на Источна Европа.
Англиски: east european

источњак повеќе

мн. источњаци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што по потекло, по идеи и по култура му припаѓа на Исток.
Англиски: easterner

Италија повеќе

Вид збор: Име
Јужноевропска земја, географски сместена на Апенинскиот Полуостров.
Англиски: Italia Албански: Italia

италијански повеќе

Види и: Италија (име.)
италијанскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Италија или со Италијанците.
Англиски: Italian
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш