Географија - категорија

шарски повеќе

шарска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Шар Планина.
Примери:
шарско сирење

Швајцарија повеќе

Вид збор: Име
Европска алпска земја.
Англиски: Switzerland

Шведска повеќе

Вид збор: Име
нордиска земја
Англиски: Sweden

Шиптар повеќе

мн. Шиптари
Вид збор: Именка, машки род
Погрдно за Албанец.
Албански: Shqiptar

ширина повеќе

мн. ширини
Вид збор: Именка, женски род
Најкраткото растојание на дадена точка на Земјината површина до екваторот, изразено во степени.
Англиски: latitude Албански: gjërësi

Шкотска повеќе

Вид збор: Име
Една од составните држави на Велика Британија.
Англиски: Scotland

шоп повеќе

мн. шопи
Вид збор: Именка, машки род
Жител од североисточните делови на Македонија.
Албански: fshatar
Жител на рамничарски дел, наспрема гораните.
Албански: fshatar

Шпанија повеќе

Вид збор: Име
Земја во Југозападна Европа.
Англиски: Spain Албански: Spanja

Штип повеќе

Вид збор: Име
Град во источна Македонија.
Англиски: Štip Албански: Shtipi

Штрково повеќе

Вид збор: Име
Плати, село во Леринска околија, (21º08' x 40º49'), Грција
Грчки: Πλατι

штурелија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
пуста пустелија
Англиски: desert Албански: shkretërirë
Примери:
штура штурелија
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш