Геологија - категорија

базалт повеќе

(едн.) базалтот
Вид збор: Именка, машки род
Многу тврда вулканска карпа, црна или зелена; добар градежен материјал.
Англиски: basalt

бездна повеќе

мн. бездни
Вид збор: Именка, женски род
Длабочина без дно, во која не може да се види дното, бескрајна длабочина.
Англиски: abyss Албански: greminë, humnerë

белутрак повеќе

мн. белутраци
Вид збор: Именка, машки род
Bид тврд камен со зрнест состав и со бела боја.
Англиски: flint

бигор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Шуплив варовит камен што се создава во извори и слапови.
Англиски: limestone, chalk Албански: gurrë i zgavërt

бигориште повеќе

мн. бигоришта
Вид збор: Именка, среден род
Место со бигорен камен.

боксит повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Руда од која се добива алуминиум.
Англиски: bauxite
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш