Геологија - категорија

варница повеќе

мн. варници
Вид збор: Именка, женски род
Место каде што се вади варов камен.
Албански: gëlqerore

варовник повеќе

мн. варовници
Вид збор: Именка, машки род
варов камен
Англиски: chalk

вдлабнатина повеќе

мн. вдлабнатини
Вид збор: Именка, женски род
Тркалезен или елипсовиден отвор во карпести предели, обично со рамно дно и стрмни страни, дол.
Албански: dhëmbëzim
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш