Геологија - категорија

намет повеќе

мн. намети
Вид збор: Именка, машки род
Снег навеан од ветрот.
Англиски: drift Албански: grumbull bore

нанос повеќе

мн. наноси
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што го надонесува водата (река, поплава) кога ќе надојде.
Англиски: rubble

наносиште повеќе

мн. наносишта
Вид збор: Именка, среден род
Нанос од земја и друг материјал.

наслага повеќе

мн. наслаги
Вид збор: Именка, женски род
Слој руда, минерал во земјата.
Англиски: layer Албански: shtresë

неолит повеќе

(едн.) неолитот
Вид збор: Именка, машки род
Подоцнежен период од камената епоха, кој се карактеризира со изработка на орудија од делкан, мазнет камен.
Англиски: neolith
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш