Геологија - категорија

тектонски повеќе

тектонска
Вид збор: Придавка
Што настанало низ движењето на Земјината кора.
Англиски: tectonic
Примери:
Тектонски движења.

терцијар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во геолошката историја на Земјата - првиот период на кенозоикот.
Англиски: Tertiary

терцијарен повеќе

терцијарна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на терцијар.

тиркиз повеќе

мн. тиркизи
Вид збор: Именка, машки род
Полускапоцен камен со синозелена боја.
Англиски: turqoise Француски: turquoise Албански: bruz

титанит повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вид минерал
Латински: CaTiSiO5 Англиски: titanite Албански: titanit

топаз повеќе

мн. топази
Вид збор: Именка, машки род
Вид скапоцен камен.
Англиски: topaz

топлица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Топла, минерална вода; извор на таква вода.
Примери:
(нар. поез.) Топлица вода пиена.

трусен повеќе

Види и: труска (несв.)
трусни
Вид збор: Придавка
Што лесно се труска, дрмоли.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш