Геологија - категорија

шахта повеќе

мн. шахти
Вид збор: Именка, женски род
Дупка за вадење јаглен или руда од земја.
Англиски: shaft Германски: Schacht Албански: pus miniere

шик повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Пенесто, фалично злато, варак, станил-сулфид.
Англиски: catgold

шкрилец повеќе

мн. шкрилци
Вид збор: Именка, среден род
Лискунов камен, слоевита карпа која лесно се дели на тенки плочки.
Англиски: slate
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш