Геологија - категорија

јаглен повеќе

зб. мн. јаглење
Вид збор: Именка, машки род
Согорлива материја од растително потекло, во цврста состојба што се ископува од земјата; камен јаглен.
Англиски: coal Албански: thëngjill

јама повеќе

мн. јами
Вид збор: Именка, женски род
Длабока дупка ископана во земја.
Англиски: ditch Албански: gropë

јаспис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид минерал со темноцрвена до кафена боја, многу тврд украсен полудраг камен.
Англиски: jasper
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш