Граматика - категорија

лик повеќе

мн. ликови
Вид збор: Именка, машки род
Облик на шара, орнамент, на монета и сл.
Англиски: look Албански: pamje

лице повеќе

мн. лица
Вид збор: Именка, среден род
Граматичка категорија кај заменките и глаголите со која се означува личноста која зборува (1. л.), соговорникот (2. л.) и личноста или предметот за кој се зборува (З. л.).
Англиски: person Албански: vetë

личен повеќе

лични
Вид збор: Придавка
Што се однесува на лице.
Англиски: personal

личнозаменски повеќе

личнозаменскиот
Вид збор: Придавка
Што е поврзано со лични заменки.
Англиски: pronominal

локатив повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Падеж со кој се обележува просторен, местен или временски однос.
Англиски: locative

локативен повеќе

Види и: локатив (м.)
локативниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на локатив.
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш