Граматика - категорија

менлив повеќе

менливиот
Вид збор: Придавка
Зборови што се менуваат по род, лицеи сл.
Англиски: variable

менува повеќе

менуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави измени по граматички категории: по лице, род, број и сл.
Англиски: conjugate Албански: lakoj

минато повеќе

(едн.) минатото
Вид збор: Именка, среден род
Заеднички назив за сите глаголски дејcтва што се одвивале пред моментот на говорење.
Англиски: past Албански: e kaluar

множина повеќе

(едн.) множината
Вид збор: Именка, женски род
Форма кај менливите зборови што означува повеќе од едно лице, предмет или поим.
Англиски: plural

модален повеќе

модални
Вид збор: Придавка
За јазични изразни средства (начински глаголcки форми, одделни прилози и честички, интонација, реченичен акцент) - што изразува несигурност, сомневање, претпоставка, желба.
Англиски: modal

модалност повеќе

Види и: модален (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Граматичка категорија што го изразува субјективниот однос на зборувачот кон реалноста на тоа што е содржина на неговото иcкажување.
Англиски: modality
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш