Граматика - категорија

разделен повеќе

разделна
Вид збор: Придавка
Кој служи да раздели.

разносложен повеќе

разносложниот
Вид збор: Придавка
Што е на различни слогови.

расказен повеќе

расказна
Вид збор: Придавка
Со кој се соопштува нешто.
Англиски: narrative

резултатив повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Начин на изразување видска опозиција кај дејствата, кај глаголите; категорија на глаголот.
Англиски: resultative

резултативен повеќе

резултативниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на резултатив.
Англиски: resultative

релативен повеќе

релативни
Вид збор: Придавка
Кој покажува однос кон нешто.
Англиски: relative
Примери:
Релативни заменки.

релационен повеќе

релациони
Вид збор: Придавка
односен
Англиски: relational

рема повеќе

Види и: хрема (ж.)
мн. реми
Вид збор: Именка, женски род
Новото во исказот што е поврзано со темата (старото), веќе кажаното.

референцијален повеќе

референцијалниот
Вид збор: Придавка
потврден, оценет
Англиски: referential

рефлексивен повеќе

рефлексивни
Вид збор: Придавка
повратен
Англиски: reflexive

реченица повеќе

мн реченици
Вид збор: Именка, женски род
Јазична единица формирана од повеќе зборови подредени според граматичките правила.
Англиски: sentence Албански: fjali

род повеќе

мн. родови
Вид збор: Именка, машки род
Граматичка категорија во некои јазици.
Англиски: gender Албански: gjini
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш