Граматика - категорија

тврд повеќе

тврди
Вид збор: Придавка
За изговор на гласови.
Англиски: hard

тема повеќе

мн. теми
Вид збор: Именка, женски род
Основа на збор.
Англиски: subject

тематски повеќе

тематска
Вид збор: Придавка
основен
Англиски: basic

темпорален повеќе

темпорална
Вид збор: Придавка
временски
Англиски: temporal
Примери:
Темпорални (временски) реченици.

тире повеќе

мн. тиреа
Вид збор: Именка, среден род
интерпункциски знак
Англиски: dash Француски: tiret

точка повеќе

мн. точки
Вид збор: Именка, женски род
Како интерпункциски знак.
Англиски: dot Албански: pikë

транзитивен повеќе

транзитивна
Вид збор: Придавка
преоден, преносен
Англиски: transitive
Примери:
Транзитивни (преодни) глаголи.

транзитивност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
преодност
Англиски: transitivity

третосложен повеќе

третосложна
Вид збор: Придавка
За акцент - кој стои на третиот слог.

трироден повеќе

триродна
Вид збор: Придавка
Од три рода.

трисложен повеќе

трисложна
Вид збор: Придавка
Од три слога.
Примери:
Трисложни зборови.

тророден повеќе

Види и: трироден (прид.)
трородна
Вид збор: Придавка
трироден
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш