Граматика - категорија

циркумфлекс повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вид акцент
Англиски: circumflex

цртица повеќе

мн. цртици
Вид збор: Именка, женски род
интерпункциски знак „ - “
Англиски: hyphen Албански: vizë ndarëse

цртичка повеќе

мн. цртички
Вид збор: Именка, женски род
Знакот „-“ со кој се пишуваат неполно сраснати зборови со извесна самостојност.
Англиски: dash
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш