Груб збор - категорија

Циганин повеќе

мн. Цигани
Вид збор: Именка, машки род
Погрден назив за Ром.
Англиски: gipsy Турски: Çingene

цигански повеќе

циганска
Вид збор: Придавка
Што му припаѓа на Циганин.
Англиски: gipsy
Во кој живеат Цигани.
Англиски: gipsy
Што му е својствен на Циганин.
Англиски: gipsy
Недобро, некултурно; на цигански начин.
Англиски: gipsy

циганчење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) циганчи

циганчи повеќе

(се) циганчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пројавува скржавост.
Примери:
Се циганчи за една банка.

циганштија повеќе

Види и: циганштилак (м.)
циганштијата
Вид збор: Именка, женски род
Недолично однесување.
Англиски: gipsy business

циганштилак повеќе

мн. циганштилаци
Вид збор: Именка, машки род
Ситничава работа, скржавост, циганчење.
Англиски: gipsy business

црнокапец повеќе

мн. црнокапци
Вид збор: Именка, машки род
Назив за духовно лице (во православното христијанство).
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш